Populare odinioară ca locuri pentru fortificarea stării de sănătate sau simplă recreere, sanatoriile Republicii Moldova de pe teritoriul Ucrainei au ajuns într-o stare deplorabilă. În timp ce sanatoriul „Moldova” din Truskoveț continuă să mai activeze, fiind vizitat de 2721 de moldoveni în 2018, un alt sanatoriu – „Sănătatea”, din Sergheevka este în stare de faliment. De trei ani, sanatoriul nu mai primește vizitatori, iar marea parte a bunurilor au fost deja vândute. Informațiile au fost oferite pentru AGORA de către reprezentanții Cancelariei de Stat, în baza unei solicitări.
Sanatoriul „Sănătatea” din Sergheevca se află într-o stare avansată de degradare, fiind declarată insolvabilitatea instituției, informează Cancelaria de Stat.
De trei ani, sanatoriul nu mai primește vizitatori
Potrivit informațiilor oferite de sursa citată, la 28 noiembrie 2011, Sanatoriul Sănătate a încheiat un contract de locațiune cu SRL „Gubernator”. Urma ca până la sfârșitul anului 2014 SRL „Gubernator” să presteze servicii balnear-sanatoriale și de odihnă. Contractul a fost prelungit de câteva ori, termenul final fiind stabilit până în luna septembrie, 2016.
În baza contractului, complexul patrimonial al sanatoriului a fost transmis contra unei plăți totale, pentru toată perioada, în mărime de 1 667 500 de grivne, echivalentul a 416 875 de lei. Contractul prevedea și o penalitate de 0,5 %, în caz de neachitare în termen a plății de chiriei.
Astfel, SRL „Gubernator” și-a asumat administrarea sanatoriului obligându-se să efectueze lunar plata chiriei, să păstreze bunurile primite și să asigure reparația curentă a clădirii.
Din perioada încheierii contractului și până în prezent, sanatoriul „Sănătatea” nu a primit vizitatori și se află în procedură de faliment în temeiul Hotărârii Judecătoriei Economice din regiunea Odessa (din 2 iunie 2016).
Totodată, sanatoriul este supus procedurii de sanare, astfel bunurile imobile ale instituției au fost vândute la câteva licitații, organizate de către administratorul de procedură.
Ultimile bunuri au fost licitate la 3 iulie 2019 și includ: 7 bunuri imobile, precum și bunuri de infrastructură tehnico-edilitară, de irigații ș.a. Toate au fost vândute contra unei sume de 7 250 400 de grivne - echivalentul a 3 625 200 de lei.
Sanatoriul „Moldova” din Truskoveț, se afla la autogestiune și continuă activitatea
Un alt sanatoriu – „Moldova” din Truskoveț își continuă activitatea. Conform datelor pentru ultimii trei ani acesta a fost vizitat anual de aproximativ 2.500 de cetățeni ai R. Moldova. Astfel, în – 2016 au fost 2324 de persoane, în 2017 – 2786 persoane și în 2018 – 2721 persoane.
Totodată, Cancelaria de Stat a instituit un grup de lucru ad-hoc, constituit din consilierii prim-ministrului, reprezentanții Cancelariei de Stat, MAEIE, Ministerului Justiției, Ministerului Economiei, APP care au cerut administratorului instituției un raport amplu referitor la rezultatele activității economico-financiare și de administrare.
Cancelaria specifică precum că instituției i-a fost acordat un împrumut în 2017 din partea ÎS „Medisan” în mărime de 1,2 milioane de lei pentru instalarea sistemului anti incendiar.
În prezent, instituția se află la autogestiune și, respectiv, toate cheltuielile de întreținere sunt suportate din contul veniturilor obținute în urma realizării biletelor de tratament și acordării serviciilor cu plată.
Vezi și aceste știri

R. Moldova va accede la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale

Sancțiunile occidentale contra Moscovei au un efect limitat. Rusia, așteptată să înregistreze o creștere economică în 2023, arată o analiză NY Times
