Subiectul „Cu privire la reperfectarea licenței de emisie „GENERAL MEDIA GROUP CORP.” SRL, eliberată pentru postul de televiziune „Prime””, este inclus în agenda ședinței CA de duminică, 4 noiembrie.

Menționăm că postul TV Prime face parte a SRL „GENERAL MEDIA GROUP CORP”. Proprietarul holdingului din care face parte televiziunea, este considerat ex-liderul democrat, Vladimir Plahotniuc. 

În 2005, CCA emite o decizie prin care dreptul exclusiv de difuzare a programelor „Pervîi Canal” trec la Societatea Comercială „Media Satelit”. Până atunci, acest drept a aparținut companiei „Analitic Media Grup”, care era administrata de Chiril Lucinschi.

Ulterior, la sfârșitul anului 2007, „Pervîi Kanal” a fost redenumit în „Prime”, cu sloganul „Mereu primul”.

În vara anului 2019, un alt post de televiziune, Accent TV, a solicitat Consiliului Audiovizualului să preia dreptul de a retransmite emisiunile postului rusesc „Pervîi Kanal”. Mai mult, potrivit CA, Accent TV a indicat intenția de a-și schimba denumirea în „Primul Canal Moldova”.

Este de menționat că postul „Accent TV”, este deţinut de „Telesistem TV” SRL, administrată de Stanislav Vâjga, care a activat anterior la postul „NIT”. Beneficiarul televiziunii, conform actelor depuse la CCA, era Vadim Ciubară, un cetăţean moldovean, stabilit la Moscova şi prezentat de mai multe site-uri drept consilier al lui Igor Dodon.

Înteția de retransmitere a postului „Pervîi Kanal” de către Accent TV a fost aprobată de CA în luna octombrie 2019. Potrivit administratorului postului de televiziune, Stanislav Vîjga, radiodifuzorul a semnat deja contractul cu televiziunea din Rusia și și-a întocmit grila de emisie.

Amintim că anterior  Duma de Stat de la Moscova a îndemnat Pervîi Kanal să rezilieze contractele cu Prime TV, după adoptarea Legii anti-propagandă și expulzarea mai multor echipe de jurnaliști ruși de la Aeroportul din Chișinău.

De menționat că firma Telestar Media, care deține licențele de emisie pentru posturile de televiziune Canal 2 și Canal 3, a anunțat, pe 17 septembrie, că renunță la frecvența națională pe care emite Canal 2. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!