„Ar fi trebuit să transmitem candidaturile astăzi. Din păcate, am constatat că anumite informații nu le-am avut atunci când am analizat dosarele candidaților. Asta pentru că unele informații ridică semne de întrebare despre candidați, le vom examina aspectele astăzi, într-o comisie. În funcție de decizia comisiei, vom vedea dacă vom transmite lista astăzi, sau e nevoie de o verificare suplimentară”, a spus Stamate.

Ea a spus că nu vrea să facă publică această informație.

„Nu cred că este cazul. Ea a apărut în presă, noi am căutat informații suplimentare. Haideți să revenim la subiect după ședința de astăzi. Nu vreau cumva să afecteze imaginea candidaților, prematur”, a motivat ministra.

Declarațiile vin după ce, imediat după concurs, Stamate declara: „Fiți siguri, comisia a ales cei mai buni candidați”.

Peste o zi, declarația sa s-a schimbat la 180 de grade. Ministra a spus că ea și colegii săi din Guvern se vor gândi de zece ori dacă merită să mai facem concursuri”.


AGORA amintește că prim-ministra Maia Sandu a solicitat comisiei să-și reevalueze selecția. Potrivit șefei Executivului, solicitarea vine în contextul apariției unor informații noi despre integritatea unuia dintre cei patru candidați.  

Pe de altă parte, unul dintre cei șase membri ai Comisiei de selecție a candidaților la funcția de procuror general spune că nu există niciun temei pentru ca rezultatele anunțate să fie reanalizate.

La 29 octombrie 2019, Comisia pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general a selectat patru din cei 16 concurenți admiși la proba interviu. Este vorba despre Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Aceștia urmează să fie propuși Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) pentru decizia finală.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!