2.000 de români au votat deja pentru turul doi al alegerilor prezidențiale

2.000 de români au votat deja pentru turul doi al alegerilor prezidențiale

În mai puțin de o săptămână, în România, încep alegerile prezidențiale. Aproape 2.000 de cetățeni români dinafara granițelor României au votat deja anticipat, prin corespondență, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, deși încă nu se știe cine vor fi cei doi candidați care vor ajunge în această fază a procesului electoral, scrie digi24.ro

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, până în prezent, dintre cei 41.000 de alegători din străinătate care s-au înscris pentru a vota prin corespondenţă, aproape 17.500 au trimis în ţară plicurile cu opţiunile pentru primul tur. Dintre aceștia, în jur de 2.000 au votat deja anticipat şi pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Votul lor va fi validat doar dacă au optat pentru unul din cei doi candidaţi care vor ajunge în acea etapă. În caz contrar, buletinul de vot va fi anulat.

Acestea vor fi cele mai sumpe alegeri organizate în istoria statului român. Prețul este triplu față de cel achitat la europarlamentare și depășește 150 de milioane de euro.

Publicitate

„Sunt cele mai scumpe alegeri, pentru că vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate, faţă de 390 câte erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane de euro, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, dar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani”, a spus Constantin Florin Mituleţu-Buică, președintele AEP.

La rândul său, directorul general al Direcţiei de logistică electorală din AEP, Daniel Duţă, a menţionat că pentru tipărirea buletinelor de vot s-au folosit 199 de tone de hârtie, care costă 528 de milioane de lei, scrie Agerpres.

Trei zile vor putea vota românii din diaspora. Cu o zi înainte de startul votului din diaspora, se va afla și câți au votat prin corespondență. 35.000 de plicuri au fost validate până în prezent. Românii al căror plic nu a ajuns în țară vor fi anunțați, printr-un mail, să se îndrepte spre secțiile de votare.

Primul tur al alegerilor în străinătate are loc între 8-10 noiembrie și cel de-al doilea între 22 și 24 noiembrie, iar în țară, primul scrutin are loc în data de 10 noimebrie, iar cel de-al doilea, la 24 noiembrie.

Citește și: Moldovenii cu cetățenie română vor putea alege noul președinte al României timp de trei zile. Câți alegători s-au înregistrat la votul prin corespondență

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal