Cine sunt, de fapt, „primarii PDM șantajați să treacă la ACUM sau PSRM”: „Să-și amintească cum ne-a șantajat PDM să trecem la ei”

Cine sunt, de fapt, „primarii PDM șantajați să treacă la ACUM sau PSRM”: „Să-și amintească cum ne-a șantajat PDM să trecem la ei”

„Dintre primarii aleși din primul tur pe listele celor de la putere, 83 sunt foști primari ai PDM. Majoritatea dintre aceştia au fost șantajați să treacă de la PDM la ACUM sau PSRM, sau măcar să candideze independent”. Declarația aparține președintelui PDM, Pavel Filip. Fostul premier nu spune, însă, că majoritatea primarilor la care face referire au fost, de fapt, primari ai altor partide în alegerile locale din 2015, dar au trecut, în timpul guvernării democraților, la partidul condus atunci de Vladimir Plahotniuc. Unii dintre acești primari, incluși de Pavel Filip în lista persoanelor șantajate de noua guvernare, declară astăzi că au trecut la PDM, după ce ar fi fost șantajați sau ademeniți cu rezolvarea unor probleme pe care le aveau localitățile în care erau primari, scrie zdg.md.

„Dl Filip să-și retragă cuvintele și să-și amintească cum PDM ne-a șantajat să trecem la ei. Noi nu am trecut niciodată la PDM, de facto. Noi, pur și simplu, manevram niște lucruri, pentru că tot timpul eram speriați cu dosare penale, care nu puteau exista sau că nu vom putea face nimic fără ei”, își amintește Ion Zoină, primarul satului Boghiceni, raionul Hâncești, unul dintre aleșii locali la care a făcut referire Pavel Filip.

„Eu tare-tare n-am stimat PDM. Nicicând nu am fost cu ei, dar trebuie undeva să fiu”, explică Ștefan Roșca, primarul satului Zgărdești, raionul Telenești, care a câștigat alegerile din 2015 pe listele PLDM, ulterior, în perioada mandatului, a trecut la PDM, iar la alegerile din 2019 a candidat din partea Blocului ACUM.

„Dintre primarii aleși din primul tur pe listele celor de la putere, 83 sunt foști primari ai PDM. Majoritatea dintre aceştia au fost șantajați să treacă de la PDM la ACUM sau PSRM, sau măcar să candideze independent. Șantajați cu alungarea din funcții, abuz de putere, folosirea resurselor administrative, intimidare prin presiune pe business Acestea sunt doar câteva din metodele prin care, așa-zișii marinari onești, guvernează țara”. (Pavel Filip, președintele PDM, 24 octombrie 2019)

Jizdan: „Moțpan a intimidat primarii noștri”. Moțpan: „Au fost învăţaţi probabil să mintă şi să dezinformeze”

În cadrul aceluiași eveniment, Alexandru Jizdan, secretarul general al PDM, a vorbit și el despre șantajul la care ar fi supuși „primarii PDM”, oferind și cinci exemple de localități în care aceștia ar fi fost forțați să părăsească partidul

„Primarii satelor Șerpeni, Telița, Calfa, Botnărești și Cobusca Nouă au participat la o întrevedere care a avut loc pe data de 5 septembrie în același birou al președintelui Comisiei Securitate Națională, Chiril Moțpan, iar dânsul a intimidat primarii noștri, spunându-le că acest partid nu va putea participa în alegerile locale…, deoarece va fi scos în afara legii. Cu părere de rău, acest lucru i-a influențat pe primari. Ulterior, ei au părăsit PDM. Toți cinci au participat la alegerile locale. Doi dintre ei au fost candidații Blocului ACUM. Alți trei au participat în calitate de candidați independenți. Toți cinci au învins în aceste alegeri din primul tur”, afirma Jizdan.

Chiril Moțpan neagă acuzațiile lui Alexandru Jizdan. El admite că a avut o întâlnire cu primarii despre care a vorbit Jizdan, dar zice că întâlnirea nu a avut loc la iniţiativa sa: „Au fost învăţaţi probabil să mintă, să dezinformeze, pentru că e greu de crezut că cineva ar putea face aceasta intuitiv, într-un mod atât de eficient. Ceea ce îmi reproşează Jizdan mi se pare un lucru lăudabil şi anume că cei cinci se bucură de încrederea locuitorilor. Singurul regret pe care îl am e că au plecat doar cinci. Sunt sigur că printe primarii forţaţi să adere anterior la PDM mai sunt dintre cei care ar putea sau ar vrea să vină la normalitate, dar nu au avut curaj să o facă. Noi nu vom proceda niciodată aşa cum a procedat anterior PDM cu unii primari”.

Ce spun cei cinci primari despre care PDM a afirmat că au fost intimidați

Sursa citată i-a găsit pe toți cei cinci primari la care a făcut referire deputatul democrat, tot el, fost ministru al Afacerilor Interne, pentru a-i întreba cine i-a șantajat să părăsească partidul.

Rodica Russu, primară Telița: „Sigur că nu au fost presiuni. Cum vă imaginați să se facă presiuni asupra unui primar care are autonomie locală. Am fost membră a PDM. De data asta am candidat independent. E o premieră, în R. Moldova, când mai mulți primari au candidat, fiind susținuți de mai multe partide. Am fost susținută de trei partide pro-europene. Așa a fost decizia localității și a partidelor. M-au susținut Blocul ACUM, PDM și PLDM. Categoric nu au fost presiuni”.

Rodica Russu a câștigat alegerile locale din 2015 reprezentând PDM, după turul doi de scrutin. În 2019, a candidat independent și a câștigat din primul tur cu peste 67%.

Victor Gori, primar Botnărești: „Prostii. Eu i-am spus dlui Jizdan în față că voi merge independent. I-am spus asta cu mult timp până la alegeri. Dlui încă s-a expus așa, într-o formă interesantă: ce-ai să faci tu, când vom reveni noi la putere. I-am spus că am muncit pentru PDM până acum, dar am avut numai probleme: dosare penale, de programul „Drumuri bune” și-au bătut joc, și multe altele. Când am fost la dl Moțpan, i-am spus că voi candida independent. Care a dorit, m-a susținut, dar eu la toți le-am spus că sunt independent. La toți le-am spus: cine ajută localitatea, va fi susținut de mine, cine nu ajută – la revedere. Eram cu PDM din 2013, când nici Plahotniuc nu era. Nicio presiune nu a fost. Eu deja sunt trecut de așa chestii, ca cineva să mă preseze. În alegeri am fost susținut de Blocul ACUM, la dorința lor. Rămâne să apreciez acest pas al lor”.

Victor Gori a câștigat alegerile locale din 2015, fiind candidat PDM, cu peste 74% din primul tur. În octombrie 2019, a candidat independent și a câștigat, tot din primul tur, cu 68% din voturi.

Ludmila Ceaglic, primară Calfa: „Categoric nu au fost presiuni. A fost inițiativa noastră. Astea sunt aberații. Nu-i corect. Eu, de exemplu, am fost susținută și de PDM, și de Blocul ACUM în alegeri, slava Domnului. Categoric nu au fost presiuni. Trebuie să-l întrebați pe dl Jizdan ce a obținut prin aceste declarații. PR – nu merge. Eu am decis să plec din PDM pentru a candida independentă și pentru a vedea cât de dragă îi sunt poporului meu, fără apartenență politică. Am devenit membră a PDM acum doi ani și ceva. Anterior am fost cu PLDM, dar ei nu s-au comportat prea bine. Am aderat la PDM, pentru că era la guvernare și cumva eram nevoiți, nu că nevoiți, dar nu puteai să mergi împotriva vântului, împotriva unor furtuni”.

Ludmila Ceaglic a câștigat alegerile din 2015 fiind susținută de către PDM. Ulterior, a devenit membră a acestui partid. În octombrie 2019, Ceaglic a candidat independent, fiind susținută de PDM și de Blocul ACUM, concomitent.

Andrian Draguțan, primar Cobusca Nouă: „Nu au fost presiuni. A fost alegerea mea. Eu, din start, când a avut loc o ședință (la PDM, n.r.), iar fiecare s-a expus, mi-am spus părerea și am plecat. Inițial am decis să merg independent, dar, până la urmă, am decis să merg cu Blocul ACUM. A fost decizia mea personală. Nu au fost presiuni. Și la ceilalți colegi nu au fost. Nu știu de ce dl Jizdan a zis asta. Eu am fost cu PLDM până în 2018. Din nouă primari, eu ultimul am trecut la ei (la PDM, n.r.). Atunci nu au fost presiuni de la PDM, dar a fost o asigurare din partea mea ca să fie totul bine. Așa a fost. M-am asigurat că, nu dă Doamne, ceva să se întâmple. Nu mai intru în detalii, dar asta a fost ideea”.

Andrian Draguțan, primarul de Cobusca Nouă, la care făcea referire Alexandru Jizdan, a câștigat alegerile locale din 2015 pe listele PLDM, obținând aproape 60% din voturi și învingând în turul doi de scrutin chiar reprezentantul PDM. Conform informațiilor furnizate de acesta, a devenit primar PDM abia în 2018. În octombrie 2019, a reprezentat Blocul ACUM și a câștigat alegerile din primul tur, cu peste 61%, învingând candidatul PDM.

Într-o situație similară a fost și Elena Nicolaev, primara satului Șerpeni.

Elena Nicolaev, primara satului Șerpeni, Anenii Noi: „Doar un singur an am fost la PDM și trecerea la Blocul ACUM a fost decizia grupului de lucru. Cum s-a hotărât din partea grupului de lucru așa a fost și decizia mea. Nu am fost presată, a fost decizia mea. Da, am avut o discuție cu dl Moțpan (Chiril Moțpan, deputat Blocul ACUM, n.r.), dar a fost o discuție de lucru. Nu a mers vorba de chestii politice și de atracție sau intimidări. Când am trecut de la PLDM la PDM a fost altă situație, alte vremuri. Nu m-ați întrebat atunci. Deja a trecut…”.

Elena Nicolaev, la fel ca și Andrian Draguțan, a câștigat alegerile în 2015, din partea PLDM. Ulterior, în perioada guvernării democraților, aceasta a trecut la PDM, pentru ca, în 2019, să fie candidata Blocului ACUM. Și în 2015, și în 2019, ea a obținut peste 68% din voturi, câștigând scrutinele din primul tur.

Din cei 82 de „primari PDM”, doar 22 au câștigat mandatele din 2015 din partea PDM

Cazul primarilor din satele Șerpeni și Cobusca Nouă, raionul Anenii Noi, nu sunt singulare. ZdG a consultat lista la care au făcut referire președintele și secretarul general al PDM, cu „primarii democrați” care au candidat la alegerile din octombrie 2019 din partea Blocului ACUM sau din partea PSRM. Realitatea din spatele declarațiilor celor doi deputați arată diferit. Din lista oferită de reprezentanții PDM, doar 22 din cei 82 de primari la care au făcut referire Filip și Jizdan au reprezentat PDM și la alegerile locale din 2015, iar trei dintre aceștia au devenit primari ulterior alegerilor locale din 2015.

Citește continuarea materialului pe zdg.md.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Nemerenco anunță că a câștigat un nou proces în cazul „diplomelor false”. Deputata PSRM Alla Darovanaia, obligată să dezmintă acuzațiile

Nemerenco anunță că a câștigat un nou proces în cazul „diplomelor false”. Deputata PSRM Alla Darovanaia, obligată să dezmintă acuzațiile

Putin recunoaște că ținta bombardamentelor rusești este infrastructura energetică a Ucrainei

Putin recunoaște că ținta bombardamentelor rusești este infrastructura energetică a Ucrainei

Litvinenco, despre progresul Comisiei pre-vetting: Finalizează evaluarea candidaților judecători în ianuarie

Litvinenco, despre progresul Comisiei pre-vetting: Finalizează evaluarea candidaților judecători în ianuarie

Advertoriale
Fii Moș Crăciun pentru copiii defavorizați! Ia scrisoarea, cumpără, donează și fă un copil fericit!

Fii Moș Crăciun pentru copiii defavorizați! Ia scrisoarea, cumpără, donează și fă un copil fericit!

De ce să alegi transportul cu autocarul în detrimentul transportului cu avionul

De ce să alegi transportul cu autocarul în detrimentul transportului cu avionul

FinComBank susţine antreprenorii şi evenimentul Pria E-Commerce Conference Moldova (VIDEO)

FinComBank susţine antreprenorii şi evenimentul Pria E-Commerce Conference Moldova (VIDEO)

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  Un preot ortodox din Ucraina a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Acesta a divulgat Rusiei informații despre pozițiile de apărare ucrainene
 • 2
  Vadim Ceban: Sunt cazuri, când gradul de vulnerabilitate energetică din factură diferă de cel stabilit de Guvern. Cu ce soluție vine Moldovagaz
 • 3
  Putin declară că nu înțelege de ce R. Moldova păstrează rezervele de gaze în Ucraina
 • 4
  Institutul pentru Studiul Războiului: Putin pregătește Rusia pentru un război prelungit de cucerire în Ucraina
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.