Ultima dată, activele oficiale de rezervă ale BNM au fost mai mari de 3 miliarde de dolari la sfârșitul lunii noiembrie 2018, când au însumat 3,014 miliarde de dolari.

După aceasta în perioada decembrie 2018 - februarie 2019, au scăzut abrupt cu peste 200 milioane de dolari, coborând sub nivelul de 2,8 miliarde de dolari.

Atunci, ca urmare a cererii masive de valută, BNM a fost nevoită să intervină pentru a nu admite o depreciere majoră a leului, mai ales în pragul alegerior parlamentare.

Astfel de la 1 ianuarie 2019 și până la finele lunii februarie rezervele valutare s-au diminuat cu circa 200 de milioane de dolari, sau cu 6,7%.

În următoarele luni, rezervele valutare au revenit înapoi la cote mai mari de 2,9 miliarde de dolari, după ce BNM a intervenit și cumpărat valută de pe piață, deja pentru a preveni o apreciere maisvă a leului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!