Președintele Igor Dodon a vorbit, într-un interviu pentru Europa Liberă, despre șubrezirea coaliției majoritare din Parlament. Șeful statului se întreabă cum „poți merge mai departe” dacă „nu este încredere între parteneri”. Dodon a vorbit și despre evenimentele care au stat la baza coaliției, atunci când socialiștii și blocul ACUM au hotărât să-și unească forțele și, drept urmare, a fost învestit Guvernul Sandu, pe fundalul protestelor organizate de PDM. Mai mult, președintele spune că e mirat că nu s-a încercat o tentativă de omor asupra sa.
„Cum poți să mergi mai departe atunci când nu este încredere între parteneri? Dacă partenerii spun că vor trece alegerile și ei trebuie să se clarifice cu Partidul Socialiștilor, cu deputații din fracțiunea socialiștilor și cu președintele, asta ce-i, parteneriat?”, se întrebă președintele, în timpul interviului.
El afirmă că blocul ACUM regretă că s-a aliat cu PSRM. „Spun că mai nu socialiștii au venit și s-au rugat”, spune Dodon.
Vorbind despre disensiunile în alianță, Dodon a pomenit și dosarul uzurpării puterii în stat.
„Recent au venit procurorii, care fac dosarul cu uzurparea, de mult mă roagă: „hai să ne scrieți ce s-a întâmplat”, și eu zic: „jumătate de oră vă ajunge?” Și ei au spus: „nu, mai mult”. Și vreo câteva ore am stat și am trecut încă o dată prin minte coșmarul acelor zile. Eu și acum îmi pun întrebarea, de ce nu m-au lichidat fizic pe data de 7, 8, 9 iunie, pentru că, dacă dispărea Dodon atunci, nu mai era nimic din ăștia care acum sunt foarte deștepți și curajoși prin campanii electorale”, spune Igor Dodon.
Potrivit lui, dosarul frânează la nivelul instanței. „Trebuie de dus acest dosar până la capăt, obligatoriu, pentru că ceea ce s-a întâmplat în luna iunie este grav, este uzurparea puterii de stat și acest dosar nu putem să-l lăsăm într-o parte. De aceea eu sper și cred că se va aduce la bun sfârșit”, a conchis Dodon.
Amintim că prin ordonanța procurorului general interimar, Dumitru Robu, la cinci august, a fost dispusă inițierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova. Asta după ce, la 9 iunie, Parlamentul de la Chișinău a aprobat astăzi o declarație prin care constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare. Declarația a fost citită de la tribuna Legislativului de Maia Sandu, pe atunci încă parlamentară.
Conform Codului Penal al Republicii Moldova, articolul 339, alineatul 1, acțiunile comise în scopul uzurpării sau menținerii forțate a puterii în stat se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.
Vezi și aceste știri

Eveniment AIM „Ask me anything”, ediția a patra: Despre camping, festivaluri, Unpack America și închiderea Smokehouse

Produsele alimentare, mai scumpe cu peste 36% în iulie 2022, comparativ cu anul trecut. Cu cât au crescut prețurile medii de consum
