Confederația Națională a Patronatelor a organizat o conferință în care solicită să fie întreprinse măsuri urgente pentru a stabiliza situația de pe piața valutară, precum și problemele agenților economici care au apărut din această cauză.
Prim vicepreşedintele Confederației Naționale a Patronatelor, Alexandru Slusari spune că „această criză este provocată de anumite grupuri de persoane. Doar 30% este provocată de factorul extern și 70% este condiționată de factorul intern și de situația în jurul celor trei bănci (sub administrare specială a BNM).”
„Lipsa de acțiuni prompte din partea Băncii Naționale a avut un rol important în această criză. Speculanții de pe piața valutară s-au folosit din plin de lipsa unor măsuri regulatorii în acest sens. Nu este suficient să arunci dolari pe piața interbancară, trebuie să răspunzi pentru greșelile și lipsa de acțiuni. Poporul trebuie să știe adevărul, inclusiv Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu trebuie să spună care e situație reală,” afirmă Igor Crapivka, vicepreședintele Confederației Naționale a Patronatelor.
În acest context prim vicepreşedintele Confederației Naționale a Patronatelor declară că „trebuie întreprinse acțiuni pentru a contracara speculațiile valutare, fiindcă legislația nu are astfel de prevederi, iar Banca Națională nu a făcut nimic pentru a combate acest fenomen.”
„Valuta națională începe să se întărească, dar acest fapt se datorează populației și nu Băncii Naționale sau a noului Guvern. Banca Națională trebuie să-și ceară scuze de la tot poporul moldovenesc și să facă o investigație obiectivă a celor întâmplate. Consider că este necesară stabilizarea valutei naționale în diapazonul 15-16 lei pentru un dolar și 17,5-18 lei pentru un euro, fapt ce va echilibra interesele importatorilor și exportatorilor,” declară Igor Crapivka.
„Este necesară modificarea urgentălegii achizițiilor publice, eliminarea conceptului de aplicare TVA la pierderi, care provoacă pierderi majore în rândurile agenților economici, precum și demararea unui plan anticriză. Guvernul nou format trebuie să intervină de urgență, afirmă Leonid Cerescu președintele Confederației Naționale a Patronatelor.
Membrii Confederației Naționale a Patronatelor sunt de părere că competitivitatea agenților economici autohtoni a scăzut semnificativ în acest an și sunt necesare acțiuni foarte rapide pentru a depăși această situație de criză și ca aceasta să nu se repete.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.