Balkan Insight transmite că turul doi al alegerilor locale va decide dacă puterea municipiului Chișinău va cădea în mâinile forțelor pro-europene sau dacă, pentru prima dată, la cârma capitalei vor veni forțele pro-ruse. Alegătorul din Chișinăul este privit mai degrabă ca o forță pro-europeană spre deosebire de alte sate din Republica Moldova, unde predomină electoratul de stânga.


Și presa de peste Prut mediatizează Alegerile Locale Generale din municipiul Chișinău, menționând că, până la ora 13.00, la urne au fost prezenți 17% din numărul total alm alegătorilor cu drept de vot, amintind totodată că în primul tur de scrutin pentru funcția de primar general de Chișinău, cele mai multe voturi le-au obținut socialistul Ion Ceban (41%) și Andrei Năstase (31%).


Agerpres transmite că pentru prima oară în 8 ani Comisia Electorală a permis realizarea unui exit-poll la Chișinău, ultimul fiind organizat la alegerile locale din 2011, care s-a dovedit a fi un eșec. Jurnaliștii susțin că potrivit experților exit-poll-ul a prezentat date diferite față de cele ale Comisiei Electorale Centrale sau față de alte sondaje.


Presa din Rusia nu a scris nimic astăzi despre Alegerile Locale Generale din Republica Moldova 2019 și nici despre bătălia care se dă pentru șefia capitalei.

În primul tur de scrutin, la Chișinău, cele mai multe voturi pentru funcția de primar le-au acumulat Ion Ceban cu 41% și Andrei Năstase 31%.

Anterior, Ion Ceban și Andrei Năstase s-au confruntat și în alegerile din mai 2018, victoria aparținându-i atunci președintelui Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) cu puțin peste 52% în turul doi de scrutin. Scrutinul a fost însă considerat nul de instanța de judecată.

* Autor: Ilinca Fiodorov, stagiară

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!