Consiliul de Supraveghere a anunțat concurs pentru ocuparea funcție de director al Teleradio-Moldova” la 11 octombrie 2019, concurs ce trebuia să se desfășoare încă în prima jumătate a anului curent.

Carp: datorită jurnaliștilor care lucrează în online mai avem o altă opinie

„Consiliul de Supraveghere, care este instituția ce trebuie să asigure un concurs echilibrat pentru funcția de director Teleradio-Moldova, a elaborat un Regulament care îngrădește dreptul unor persoane să poată candida la această funcție. În Regulament nu este prevăzut ca și persoanele care lucrează în mediul online să poată participa. Azi, datorită acelor jurnaliști care lucrează în presa online mai avem o altă opinie sau am avut o altă opinie a ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova. Ei de regulă nu și-au dorit să se afilieze la un post din cadrul unui holding și atunci au mers în online. Am trimis și o notă că acest concurs trebuie să se oprească. El însă nu a fost anulat. La acest concurs trebuie să poată participa cât mai multă lume și anume cei din presa online”, a subliniat Lilian Carp.

Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, aruncă piatra în grădina Parlamentului.

„CS a depășit lamentabil și nepermis termenul de aprobare a Regulamentului. Actualul Cod ne permite să alegem membrii Consiliului de Supraveghere, dar nicidecum să-i demitem. Noi în iulie am oferit CS vot de blam, am propus demiterea in-corpore a Consiliului. Am așteptat ca inclusiv dl Litvinenco, în calitate de președinte al Comisiei juridice, să vină cu o soluție clară. Am așteptat această soluție după propunerea noastră de demitere a CS. Nu a urmat nimic, s-au căutat modalități de demitere a Consiliului Audiovizualului.  Noi am solicitat expres demisia membrilor CS. Ce a făcut până acum Comisia juridică?”, a întrebat retoric Vicol.

Soluția? Demiterea!

Președintele Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, spune că a găsit deja soluția și în perioada următoare urmează consultarea cu societeatea civilă și pregătirea proiectului pentru aprobare în Parlament. 

„Noi avem soluția. Demitem Consiliul Audiovizualului. Alegem un alt CA, care la rândul său demite Consiliul de Supraveghere și alege un alt Consiliu de Supraveghere. Asta prevede proiectul care va fi aprobat  cât de curând. Proiectul prevede încetarea de drept a mandatelor celor care au fost numiți pe legea veche, în momentul intrăirii în vigoare a noii legi”, a afirmat Litvinenco.

Proiectul mai prevede și reducerea numărului membrilor CA de la nouă la șapte.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al IP Compania „Teleradio-Moldova” este numit în funcție, în bază de concurs, pentru un mandat de șapte ani.

Doritorii de a participa în concurs trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, să posede studii superioare universitare, să cunoască limba română și o limbă de circulație internațională, să   aibă minim zece ani de activitate în mass-media și minim cinci ani de activitate în audiovizual. De asemenea, candidații trebuie să prezinte proiectul managerial de dezvoltare a IP Compania Teleradio-Moldova pentru anii 2019-2026.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!