Ciocana: Trei blocuri locative, a câte 20 de nivele, pe 0,5 ha de pământ. Locuitorii din casele vecine cer primăriei retragerea autorizației de construcție

Ciocana: Trei blocuri locative, a câte 20 de nivele, pe 0,5 ha de pământ. Locuitorii din casele vecine cer primăriei retragerea autorizației de construcție
Foto: Agora.md

Locatarii a două blocuri de pe strada Mircea cel Bătrân, din sectorul Ciocana al capitalei, au acționat în instanță de judecată Primăria capitalei. Oamenii sunt nemulțumiți că, sub ferestrele lor, urmează să se înalțe trei blocuri cu zeci de etaje, ridicate de compania Braus Imobiliare. În opinia lor, există un șir de încălcări care au fost admise și trecute cu vederea de responsabilii de la Primărie. Deși în acest moment este activă o dispoziție a ex-primarului general interimar, Ruslan Codreanu, de a sista lucrările, acest lucru nu se întâmplă. Șeful companiei de construcție afirmă că lucrările sunt legale, iar primarul interimar Adrian Talmaci spune că stoparea lucrărilor la această etapă prezintă pericol de alunecări de teren pentru blocurile vecine.

Istoria își are începutul în 2017 când compania de construcții Braus Imobiliare a intrat în posesia unui lot de pământ ce aparținea SRL „Estacon Group”. Terenul avea deja demarată o construcție nefinisată încă din perioada sovietică.

După aproape un an de la achiziție, compania de construcții decide să demareze pe această suprafață construcția unui complex locativ format din trei blocuri cu 22 de etaje, cu spații comerciale și parcări auto subterane. 


Buclucul a început un an și jumătate mai târziu, în luna iulie 2019, când în urma lucrărilor de săpare a fundamentului pentru parcarea auto, a fost atins gardul unui bloc din apropiere, la adresa Mircea cel Bătrân 13/2. Atenția vecinilor a fost captată de ce se construiește dincolo de gardul lor și aceștia au încercat să examineze situația.

Care sunt nemulțumirile vecinilor?

Conform avocatului Gheorghe Macovei, care reprezintă interesele locatarilor nemulțumiți, clădirea s-ar fi ridicat în baza actelor eliberate pentru vechea construcție. Mai exact, terenul a fost transmis în proprietatea Braus Imobiliare, deja cu un certificat de urbanism semnat la 8 decembrie 2017 de primarul general interimar, Adrian Talmaci, viceprimarul Nistor Grozavu și arhitectul-șef de atunci, Sergiu Borozan.

„Din datele inițiale trebuia ca aici să fie construite un bloc C și alte două mai mici - A și B cu un total de 326 de apartamente. Urma ca să fie construit un bloc prin consolidarea unei clădiri mai vechi, deja existente”, susține avocatul grupului de locatari. Acesta afirmă că după ce Braus Imobiliare a obținut, la 28 martie 2018, Autorizația de Construcție de la Primăria Chișinău, compania ar fi modificat proiectul așa încât de facto să se constuiască un complex mult mai mare, ce ar depăși un număr de 600 de apartamente. Mai mult, ar fi fost încălcată prevederea „de a reconstrui și consolida clădirea veche”, aceasta fiind demolată și construcția fiind începută de la zero.


Tot potrivit locatarilor din blocurile vecine, o parte din terenul pe care se ridică două din cele trei clădiri se află într-o zonă de urbanism de tip C7, ce nu este prevăzută pentru case de locuit. În acest context, oamenii cer anularea autorizației de construcție.

Ce spun autoritățile locale?

Primarul general interimar, Adrian Talmaci, afirmă că pe marginea acestui caz au fost mai multe adunări în cadrul Primăriei. „Am vorbit și cu domnul Grozavu, și cu arhitectul de atunci, Sergiu Borozan, care sunt de părere că construcția este legală și nu sunt încălcări”, spune Talmaci.

Totuși, primarul interimar confirmă că cele două clădiri cuplate din față se află pe jumătate de zonă unde se permite construcția spațiului locativ, iar jumătate pe suprafața unde nu se permite. Pe de altă parte, din spusele edilului, până în prezent nu a fost retrasă autorizația de construcție așa cum de facto nivele locative nu au fost înălțate.


Totuși, Talmaci afirmă că în urma plângerii locatarilor, ex-primarul interimar Ruslan Codreanu a emis o decizie de suspendare a lucrărilor, decizia fiind valabilă până în prezent, astfel lucrările trebuie încetate.

Pe de altă parte, din iunie până în prezent, a fost săpată o groapă imensă de fundație.


„În acest caz, atunci când am avut ședință cu Braus Imobiliare, cu responsabilii pe arhitectură și cu avocatul locatarilor, am ajuns la concluzia că trebuie să le permitem ca să execute lucrările până la etapa zero”, spune Talmaci. Potrivit lui, această groapă ar trebui acoperită, pentru că poate provoca alunecări de teren. „Fundamentul acesta prezintă pericol, ceea ce au înțeles și locatarii și au acceptat să fie parcarea subterană plus două etaje de spațiu comercial. Primăria s-a oprit la această situație”, afirmă Adrian Talmaci.

„Proiectul a fost verificat anterior și un an de zile nimeni nu a avut nici o pretenție. Compania afirmă că a făcut deja cheltuieli de milioane. Cine îi întoarce companiei toate cheltuielile acestea? Înțelegem și locatarii pe care îi sperie că în apropiere apare un bloc de douăzeci și ceva de nivele”, a mai menționat primarul interimar.

Ce spune directorul Braus Imobiliare?

Directorul Braus Imobiliare, Grigore Țirchi, afirmă că lucrările continuă în pofida unei dispoziții de suspendare a lucrărilor.

„La ziua de azi nu sunt stopate niciun fel de lucrări și nu avem niciun act retras. Cel mai grav este că lucrările sunt pornite de un an și jumătate, timp în care nu a intervenit nimeni, deși înainte de a începe lucrările a fost publicat panoul ce anunța despre aceasta”, spune Țirchi. Directorul afirmă că locatarii nemulțumiți ar fi înaintat mai multe cerințe.
„Am mers cu ei la primărie, în fața primarului, am negociat și îndeplinit cerințele cu referire la căile de acces și înălțime. Mai târziu au renunțat la aceste cerințe și au zis că nu vor în genere să fie ceva construit. Ce facem cu cele peste 300 de familii care au semnat un contract de vânzare cumpărare? Cred că la mijloc este un interes” a spus Țirchi.

Directorul companiei afirmă că produsul final va fi compus din trei blocuri - unul cu 22 de nivele și respectiv două blocuri a câte 20 de nivele.

Menționăm că, în prezent, între asociația locatarilor din blocurile vecine și municipalitate se desfășoară un proces de judecată. Locatarii insistă să fie anulată costrucția complexului, dorindu-se retragerea autorizației. 

În prezent, toate cel trei părți vizate în cazul expus, așteaptă o decizie a instanței de judecată. 

Vezi și aceste știri
România: 251 de cazuri noi de coronavirus. Bilanțul infectărilor a ajuns la 3.864

România: 251 de cazuri noi de coronavirus. Bilanțul infectărilor a ajuns la 3.864

Air Moldova a aprobat orarul pentru 12 curse charter: Iată care sunt zborurile

Air Moldova a aprobat orarul pentru 12 curse charter: Iată care sunt zborurile

Un medic, transferat la o instituție specializată de COVID-19

Un medic, transferat la o instituție specializată de COVID-19

Advertoriale
#StaiAcasă și ai mai mult timp pentru tine? Ce trebuie să conțină îngrijirea complexă a corpului pe timp de carantină

#StaiAcasă și ai mai mult timp pentru tine? Ce trebuie să conțină îngrijirea complexă a corpului pe timp de carantină

Este piața imobiliară din Moldova imună la COVID-19? Cum gestionează profesioniștii situația. Interviu

Este piața imobiliară din Moldova imună la COVID-19? Cum gestionează profesioniștii situația. Interviu

Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcell

Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcell

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • O familie de moldoveni a făcut restaurant tradițional dintr-un han vechi, cumpărat în...
 • Micuț de 3 anișori, găsit dimineața dormind în livadă. Cum a ajuns singur acolo
Cele mai populare
 • 1
  Încă 161 de persoane au fost infectate cu coronavirus, printre care 46 de lucrători medicali. Bilanțul urcă la 752 de cazuri
 • 2
  Italienii, disperați după plecarea muncitorilor români. Ministrul Agriculturii cere României să îi lase înapoi la muncă
 • 3
  Alte două femei din Chișinău au murit de coronavirus
 • 4
  Marina Tauber a arătat din ce bani trăiește. Declarația de avere depusă la ANI
Autentificare