Milioane de euro din bugetul Politicii Agricole Comune, bani destinaţi sprijinirii fermierilor din cele 28 de state membre ale UE, ar fi fost dirijate către oligarhi şi populişti. Asta arată o investigaţie publicată duminică de New York Times, scrie Agerpres.
Distribuirea subvenţiile către fermieri de către UE „este în mod deliberat opacă, subminează obiectivele climatice ale UE şi este deformată de corupţie şi de uneltiri”. Anual, UE plăteşte fermierilor subvenţii în valoare de 65 de miliarde de dolari, dar unele dintre aceste sume ajung în buzunarele oligarhilor şi ale altor persoane importante, se arată în investigaţia New York Times, realizată în nouă ţări membre UE.
Luni, Comisia Europeană a anunţat că are „toleranţă zero pentru frauda cu fonduri europene şi, prin urmare, insistă asupra unui angajament clar din partea statelor membre pentru a preveni fraudele”.
Cu toate acestea, investigaţia a arătat că în Ungaria, premierul Viktor Orban foloseşte fondurile europene pentru a-i îmbogăţi pe cei din cercul lui de apropiaţi, inclusiv membri ai familiei, în timp ce îşi pedepseşte rivalii politici. Între timp, în Cehia, despre premierul Andrej Babis se spune că ar fi acumulat fonduri europene de 42 de milioane de dolari în 2018. Babis a negat orice comportament incorect.
Alocarea fondurilor europene se face pe baza mărimii terenului deţinut de un fermier. Deseori, în fostele ţări comuniste, guvernele sunt cei mai mari proprietari de terenuri.
Luni, Comisia Europeană a precizat că guvernele europene au cea mai mare responsabilitate în verificarea alocării fondurilor.
Vezi și aceste știri

Ministerul Muncii promite indemnizații mai mari pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani

Rusia: Un depozit de muniție a luat foc în satul Timonovo, la 50 de km de granița cu Ucraina (VIDEO)

Șase luni din 2022: Circa 10.400 de cetățeni străini au vizitat R. Moldova prin intermediul agențiilor de turism
Advertoriale

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual
