Mold-Street.com: Naţionalizarea Aeroportului se amână. Cum judecătorii sabotează dosarul Avia Invest

Mold-Street.com: Naţionalizarea Aeroportului se amână. Cum judecătorii sabotează dosarul Avia Invest
Foto: wikimedia.org

Timp de aproape două luni cererea Agenţiei Proprietății Publice (APP) prin care a solicitat judecătorilor recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău aşa şi nu a fost pusă pe rol, fiind „plimbată” prin instanţele din Chişinău, care îşi declinau competenţa, scrie mold-street.com.

Acum două luni, Guvernul Maia Sandu abroga patru Hotărâri din anii 2012-2013 ale Executivului care vizau concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău.

Contract abuziv ce trebuie declarat nul

Peste câteva zile premierul Maia Sandu anunţa într-o postare pe Facebook, că pe 10 septembrie 2019, Agenția Proprietății Publice (APP) a depus o cerere de chemare în judecată împotriva SC „Avia Invest” SRL prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora.

„Considerăm că acest contract de concesiune este unul abuziv, a fost încheiat cu multiple încălcări ale cadrului normativ în vigoare, fiind, de asemenea, în detrimentul interesului statului. Credem că există suficiente argumente pentru declararea nulității contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău", susţinea Maia Sandu.

Datele de pe portalul Instanţelor instante.justice.md arată că într-adevăr pe 10 septembrie 2019, şeful APP. Eugeniu Moraru s-a adresat cu cerere de chemare în instanța de judecată către SC „Avia Invest” SRL, „solicitând recunoașterea nulităţii contractului nr.4/03 din 30.08.2013 de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS Aeroportul Internaţional Chişinău şi a terenului aferent acestora, restituirea activelor ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” și a terenului aferent acesteia în termen de 30 de zile din data intrării în vigoare a hotărârii judecătorești”.

Dosar plimbat prin instanţe

De aici se începe partea cea mai curioasă. Mold-street.com a reconstituit parţial cum a navigat dosarul prin instanţe.

13 septembrie 2019: Conform fișei de repartizare a dosarului, cauza civilă a fost repartizată în mod automat-aleatoriu pe 13 septembrie 2019, Judecătorului Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, Alexei Maria.

16 septembrie 2019: Prin încheierea Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, magistratul Alexei Maria a declinat competența de la examinarea cauzei civile înaintate de către APP (în încheierea Curții de Apel pe acest caz până şi denumirea instituţiei este blurată!).

În susţinerea concluziei sale, instanța a invocat faptul că se impune „necesitatea transmiterii cauzei civile completului specializat în materie de contencios administrativ pentru examinare, conform competenței, or obiectul acțiunii derivă dintr-un contract administrativ”.

19 septembrie 2019: Prin Încheierea Președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Ţurcanu, s-a dispus redistribuirea cauzei, în mod aleatoriu, prin intermediul PIGD, unui alt judecător, specializat în materie de contencios administrativ, pentru examinare. Astfel cauza i-a fost repartizată judecătoarei de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, Tatiana Avasiloaie.

30 septembrie 2019: Judecătoarea Tatiana Avasiloaie a dispus suspendarea procesului la examinarea cauzei civile înaintată de APP împotriva Avia-Invest SRL și a transmis cauza spre soluţionarea conflictului (negativ) de competență la Curtea de Apel Chișinău. Instanța judecătorească a invocat că această cauză este una civilă de drept comun, și nu de contencios administrativ.

17 octombrie 2019: Cauza a fost distribuită în mod aleatoriu și transmisă unui complet din trei judecători ai Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii de Apel Chişinău, în frunte cu Nelea Buăi.

24 octombrie 2019: Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii de Apel Chişinău examinează în şedinţă conflictul de competență. Studiind materialele cauzei Colegiul atestă că, în speță, lipsește conflictul de competență și cauza urmează a fi returnată spre examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Conflict de competență a fost invocat ilegal şi creat artificial

„Colegiul în mod distinct, dar cu titlu de principiu, pune în evidență faptul și subliniază că cadrul legal pertinent și anume art.331 ,43 și 44 Codul de Procedură Civilă prezumă apariția conflictului de competență doar dintre diferite judecătorii.

Citește continuarea pe mold-street.com.

Vezi și aceste știri
10 judecători, promovați de CSM până la atingerea plafonului de vârstă

10 judecători, promovați de CSM până la atingerea plafonului de vârstă

România: Lista țărilor din „zona verde”, actualizată. Cine are acces pe teritoriul țării, fără izolare

România: Lista țărilor din „zona verde”, actualizată. Cine are acces pe teritoriul țării, fără izolare

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis alerta pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis alerta pentru ciuma bubonică

Advertoriale
Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
  Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Enciclopedia „Vreau să știu partidele” și de ce alegerea unei denumiri de formațiune seamănă cu un joc de păcănele (AUDIO)
 • Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Născut în câmp și abandonat! Un micuț a fost găsit într-o fâșie forestieră
 • Un proiect grandios de educație financiară va fi lansat la nivel național și patronat de o...
Cele mai populare
 • 1
  Gațcan iese la rampă, din nou: Își retrage plângerea depusă la Procuratura Generală (VIDEO)
 • 2
  Chicu, către Sandu: „Țâfna Maiei depășește orice limită”
 • 3
  „Nici Sandu, nici partenerul ei Candu nu au dreptul să împiedice Guvernul”: Chicu cere, din nou, deputaților să susțină angajarea răspunderii
 • 4
  12 angajați din școlile și grădinițele din Chișinău, infectați cu COVID-19, iar cinci instituții de învățământ - plasate în carantină
Autentificare