Acțiunile sunt desfășurate de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, Direcției Generale Urmărire Penală al IGP în comun cu procurorii PCCOCS.
Deschide.md scrie că oamenii legii întreprind cel puțin 14 percheziții, iar acțiunile de urmărire penală au loc la biroul și domiciliile mai multor factori de decizie din cadrul primăriei Chișinău, la Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chişinău, dar și la unii agenți economici. Aceeași sursă scrie că procurorii și ofițerii INI întreprind percheziții inclusiv la domiciliul fostului primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.
Ulterior, fostul primar interimar a dezmințit informația. „Nu au fost nici procurori, nici polițiști și nu a existat nici o perchiziției la mine acasă! Nu a avut loc pentru că nu are de ce! Pentru că din dosarul pe autobuze se pot face doar titluri de știri! De ce iarăși s-au pornit minciuni prin presă și intimidări, nu vreau să intru în speculații. Cineva doar nu se poate liniști că sunt oameni integri, cărora nu ai ce le face, maturi politic și care muncesc mai departe pentru o schimbare adevarată”, a venit Codreanu cu o reacție.
Amintim că, în septembrie, pe procedura de achiziţie a celor 31 de autobuze ISUZU de către Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chişinău a fost iniţiată o cauză penală.
AGORA amintește că la începutul anului, licitația de achiziționare a celor 31 de autobuze a fost câștigată de compania Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd. Compania offshore era înregistrată în regiunea separatistă Cipru de Nord, deși fondatorii erau de origine turcă. În timpul licitației aceștia au oferit atunci cel mai mare preţ – 78,08 milioane de lei (fără TVA) însumat pentru toate autobuzele. Mai multe semne de întrebare au apărut și la capitolul transfer de bani așa cum regiunea este cu statut necunoscut asemănător cu Transnistria.
Ruslan Codreanu, care era pe atunci primar interimar al capitalei, a declarat ulterior că nu cunoștea faptul că compania ar fi aparținut unei zone offshore.
Compania BMC Truck & Bus, care a rămas păgubaşă, a încercat anterior de câteva ori să obţină dreptul de a livra autobuze în Chişinău, dar de fiecare dată nereuşit. Ea a câştigat şi o licitaţie, care, în urma unei contestații a concurenților, a fost anulată de către Agenţia Naţională pe Soluţionarea Contestațiilor. Motivul ar fi fost termenii de livrare – până la 120 de zile.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.