În patru ani, BNM și-a majorat cheltuielile cu aproape 40%: Cele mai mari creșteri au fost la salarizare

În patru ani, BNM și-a majorat cheltuielile cu aproape 40%: Cele mai mari creșteri au fost la salarizare
Foto: Agora.md

Banca Națională a Moldovei și-a majorat cheltuielile cu aproape 40% în perioada anilor 2015 – 2018. Constatarea se conține într-un raport de audit al Curții de Conturi. În mare parte, creșterea a fost impulsionată în special de majorarea cu 50% a remunerării personalului.

Astfel, cheltuielile înregistrate în 2018 au fost de 190 de milioane de lei, fiind în creștere cu 39% față de anul 2015. 

„Creșterea cea mai mare a fost înregistrată în cazul cheltuielilor de personal, iar diferențele au fost generate de implementarea unui nou sistem de salarizare. Auditul a evidențiat unele deficiențe sau situații incerte generate atât de imperfecțiunea cadrului de reglementare, cât și de neconformitatea responsabililor, cum ar: procurarea biletelor avia în direcțiile cu escală, stabilirea primelor de performanță și acordarea primelor de personal. De asemenea, neîntocmirea rapoartelor de deplasare nu au asigurat menținerea memoriei instituționale în cazul deplasărilor de serviciu”, a subliniat auditorul public principal AL CC, Antonina Caramili.

Reprezentanții Băncii Naționale argumentează majorările salariale prin implementarea unui nou sistem de salarizare bazat pe aceleași principii ca în statele europene. 

„BNM stabilește și menține salariul angajaților săi care va menține echitatea internă. Noi am realizat o licitație publică prin care am angajat o companie de consultanță, care a stabilit un nou sistem de salarizare bazat pe valoarea posturilor. Fiecare post a fost evaluat din mai multe puncte de vedere. BNM are o activitate unică în Moldova, respectiv este imposibil să compari cu o altă unitate. Au fost comparate cu posturi similare din piața de referință, care a fost identificată de consultant reieșind din legea cu privire la BNM. Regulamentul nostru cu privire la salarizare prevede reevaluarea periodică a treptelor de salarizare”, a declarat șefa Departamentului strategie, organizare și resurse umane al BNM, Natalia Zabolotnîi.

 „BNM este o instituție independentă sub aspect financiar și bugetar. Angajații de la BNM nu sunt funcționari publici. Noi nu suntem în drept și nici nu contestăm dreptul BNM să-și stabilească propriul sistem de salarizare. Pe noi ne interesează logica, algoritmul care stă la baza acestui sistem”, a subliniat președintele Curții de Conturi, Marian Lupu.

„Compania care a prestat servicii Băncii Naționale este un lider în domeniu. În foarte multe bănci centrale din Europa este același principiu de salarizare”, a adăugat la rândul său guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

 Cu toate acestea, concluzia generală a auditorilor Curții de Conturi a fost că devizele de cheltuieli și alocațiile pentru investiții au fost executate în conformitate cu normele legale.

„Constatăm că nu au fost stabilite încălcări semnificative. CC a confirmat eforturile BNM de reformare. BNM a urmărit constant asigurarea eficienței. A implementat un sistem de remunerarea a angajaților care asigură echitate internă și competitivitate externă. Cu referire raportările de deplasări, banca le-a acceptat și le va implementa”, a menționat guvernatorul Băncii Naționale.

În context, președintele Curții de Conturi a ținut să evidențieze că în raport cu Banca Națională, instituția pe care o conduce este în drept să efectueze doar audit de conformitate.

„Noi nu suntem în drept să facem audit financiar. Nu avem mandat mai larg. Unii confundă lucrurile. Eu văd ca o linie roșie că abateri majore nu au fost depistate. Pe alocuri îmi este incomod că noi constatăm un șir de abateri mărunte, tehnice, dar așa o instituție solidă ca BNM să nu le aibă, cum ar fi rapoarte de deplasare. Deseori aceste rapoarte nu vine numai cu conținut informațional, dar și cu propuneri. Voi singuri vă stabiliți sistemul de salarizare, sistemul de premiere, dar trebuie să fie algoritme, să fie criterii. Este o chestie care ține de logică și ordonare”, a conchis Lupu.

Amintim că în toamna anului 2017, BNM a inițiat un proces de reformare a sistemului de gestiune a resurselor umane. Proiectul a fost pus în aplicare cu sprijinul companiei „KORN FERRY-Hay Group”.

Vezi și aceste știri
Paștele Blajinilor de pe 6-7-8 iunie rămâne în vigoare. Chicu: „Foarte mult va depinde de modul cum ne vom comporta în aceste zile”

Paștele Blajinilor de pe 6-7-8 iunie rămâne în vigoare. Chicu: „Foarte mult va depinde de modul cum ne vom comporta în aceste zile”

Centrele comerciale își reiau activitatea de la 8 iunie, dar restaurantele și locurile de divertisment rămân închise

Centrele comerciale își reiau activitatea de la 8 iunie, dar restaurantele și locurile de divertisment rămân închise

Postul Jurnal TV, avertizat public de CA pentru un reportaj despre romii de la Soroca

Postul Jurnal TV, avertizat public de CA pentru un reportaj despre romii de la Soroca

Advertoriale
Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Rata natalității, înregistrată în 2019 în RM, este cea mai joasă din ultimii 5 ani
 • Cum arată Cenușăreasa, Rapunzel sau Ariela, însărcinate? 12 imagini de poveste cu burtici...
Cele mai populare
 • 1
  Ion Chicu nu poate spune când se vor redeschide grădinițele, dar nu exclude că starea de urgență în sănătate s-ar putea prelungi și în luna iulie
 • 2
  Fostă ministră a Sănătății, despre situația COVID din Moldova: „Numărul de cazuri și numărul de decese care ni se raportează nu corespund adevărului”
 • 3
  Premierul, despre tragedia de la Hîncești: „Noi toți suntem vinovați și toți purtăm responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat”
 • 4
  Dodon amenință democrații, dacă votează legea cu privire la ONG-uri: „Asta înseamnă destrămarea acordului”
Autentificare
Creează cont