Banca Națională a Ucrainei a interzis instituțiilor financiare să ofere credite în grivne pentru achiziția de valută, scrie lb.ua.

Restricțiile vor fi introduse din 24 februarie. „Băncile nu vor putea acorda credite în grivne pentru achiziția valutei. În această categorie vor fi incluse contracte pentru operațiuni legate de import, precum și restituirea creanțelor,” a declarat Guvernatorul Băncii Naționale din Ucraina, Valeria Gontareova.

„Dacă o companie dorește să achite o creanță, aceasta poate lua un credit în valută străină de la bancă,” a adăugat Guvernatorul.

De asemenea au fost introduse restricții pentru operațiuni legate de import mai mari de 50 mii dolari. „Vor fi introduse restricții pentru orice tip de achitare în avans care depășește 50 mii dolari, această restricție este valabilă nu doar pentru cumpărarea de valută, dar pentru orice tip de achitare în avans, chiar dacă clientul are banii în cont. Aceste operațiuni vor fi monitorizate foarte strict de Banca Națională,” a declarat Valeria Gontareova.

Acțiunile întreprinse de Banca Națională a Ucrainei au ca scop menținerea cursului de schimb a grivnei față de dolar și euro.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!