„Acest lucru este absolut necesar pentru a debloca proiectele europene și a menține cursul european și românesc al dezvoltării capitalei. O asemenea majoritate nu poate fi constituită doar la nivel de intenții sau declarații, ci trebuie să fie una materializată într-un document-program și asumată de fiecare consilier semnatar”, a menționat Partidul Liberal într-un comunicat.

„Odată ce a decăzut așa-zisa „ofertă” a lui Ceban, de a oferi funcții blocului ACUM în schimbul unei alianțe cu fracțiunea PSRM din CMC, cu atât mai mult forțele proeuropene trebuie să dea dovadă de maturitate politică și să-și asume angajamentul public pentru formarea unei coaliții majoritare în CMC”, a adăugat PL.

Amintim că, dintre cele 51 de mandate de consilier, 22 vor fi ocupate de socialiști și 19 – de blocul ACUM. PL va avea doar trei fotolii de consilier municipal, iar PDM și PP Șor – câte două. Câte un mandat va merge la Partidul Unității Naționale, la Mișcarea Forța Nouă și la PCRM.

De precizat este că, pentru a aproba decizii, e nevoie de 26 de voturi.

Socialiștii au spus că sunt deschiși să facă alianță cu blocul ACUM. Primarul ales, Ion Ceban, a declarat că, în caz contrar, PSRM ar putea căuta patru voturi printre ceilalți consilieri.

Co-președintele blocului ACUM, Andrei Năstase, a spus că exclude o coaliție cu socialiștii în CMC. Acesta nu s-a consultat cu partenerii din cadrul blocului politic, adică cu cei de la PAS, înainte de a anunța această decizie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!