Cine ar putea fi membrul Comisiei de preselecție a procurorului general, acuzat că a votat disproporționat? (DOC)

Cine ar putea fi membrul Comisiei de preselecție a procurorului general, acuzat că a votat disproporționat? (DOC)

Ministerul Justiției va anula rezultatele concursului Comisiei de preselecție a candidaților la funcția de procuror general pe motiv că unul dintre membriii comisiei ar fi oferit disproporționat de multe puncte pentru unul dintre candidați, fapt care a influențat rezultatul final. Cine este acel membru?

Potrivit Olesei Stamate, patru membri ai comisiei au fost de acord ca voturile pe care le-au acordat să fie făcute publice. Este vorba despre Olesea Stamate, James Hamilton, Sergiu Baieșu și Igor Boțan. Cei care nu și-au dat acordul sunt fosta judecătoare Raisa Botezatu și fostul procuror Petru Bobu.Iată punctajul acordat de membrii comisiei fiecărui candidat la funcția de procuror general. Documentul a fost făcut public de ministra Justiției:În declarația sa, Olesea Stamate s-a referit la un membru al comisiei care a acordat voturi disproporționate, fără a da nume.În imaginile de mai sus au fost încercuite trei punctaje care se evidențiază față de celelalte. Acestea au fost acordate candidaților Oleg Crîșmaru, Ștefan Gligor și Vladislav Gribincea.

Cine face parte din componența Comisiei de preselecție a candidaților la funcția de procuror general

Publicitate

1. Olesea Stamate - ministru al Justiției în Cabinetul Maia Sandu;2. Raisa Botezatu - fost judecător la Curtea Supremă de Justiţie. În 2011, a deținut timp de trei luni interimatul funcţiei de preşedinte al CSJ;3. James Hamilton - prezentat de Ministerul Justiției ca expert internațional în domeniul procuraturii. Jurist irlandez, Hamilton a fost în perioada 1999-2001 șeful oficiului irlandez al „Public Prosecutions”. În septembrie 2010, Hamilton a fost ales președinte a Asociației Internaționale a Procurorilor.4. Sergiu Baieșu - doctor în Drept, profesor universitar, Universitatea de Stat din Moldova. Băieșu a fost decan al Facultății de Drept a USM;5. Igor Boțan - director executiv al Asociației Obștești „Asociația pentru Democrație Participativă", reprezentant al societății civile și analist politic.6. Petru Bobu - avocat și fost procuror al municipiului Chişinău în perioada guvernării comuniste;7. Tatiana Buianina - psiholog, membru fără drept de vot.Menționăm că componența Comisiei de preselecție a procurorului general a fost schimbată la aproape două săptămâni de la creare, când Petru Bobu a fost desemnat de către Președintele Parlamentului în locul lui Dumitru Postovan.Conform consecutivității listei, Bobu pare să fie cel care a acordat punctaje foarte mici candidaților Oleg Crîșmaru, Ștefan Gligor și Vladislav Gribincea. Aceeași persoană a acordat singurul punctaj de 100 de puncte, care i-a revenit candidatului Alexandru Stoianoglo.Amintim că patru candidați au trecut de Comisia de preselecție: Oleg Crîșmaru, Veaceslav Soltan, Alexandru Stoianoglo și Vladislav Gribincea.AGORA precizează că modificarea Legii Procuraturii a fost votată la 16 septembrie, în două lecturi în Parlament. Documentul prevede, în special, procedura de numire a procurorului general și extinderea numărului membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Numirea procurorului general va începe prin selectarea a cel puțin doi candidați de către o comisie a Ministerului Justiției, care vor fi propuși CSP-ului pentru selecție. Ulterior, CSP-ul va propune o candidatură președintelui R. Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal