„Cum era și de așteptat, membrii comisiei delegați de Dodon și PSRM și-au bătut joc de „concurs”. În dulcea tradiție a „concursurilor” pentru CC și CNA, membrii comisiei delegați de Dodon, noul Plahotniuc al RM, depuncteaza artificial pe cei care nu convin chiar dacă sunt buni, și acordă punctaj maxim celor care sunt „ai lor”. De la Lenin și Stalin nu s-a schimbat nimic, am rămas cu «наши» (ai noștri) și «ваши» (ai voștri). Iată de ce spuneam, încă de atunci, din iunie, că de Dodon, trebuie scăpat la fel că de Plahotniuc”, a scris Dorin Chirtoacă.

La celălalt pol, democratul Pavel Filip nu critică rezultatele, ci anularea concursului în sine. 

„Teatrul absurdului. Am impresia că suntem toți obligați să urmărim un spectacol de prost gust, la care nimeni deja nu mai râde. În timp ce oamenii așteaptă că poate, poate guvernanții vor decide să se apuce de lucru și să se gândească la problemele cetățenilor (că totuși a trecut deja aproape jumătate de an), cei de la putere continuă să se joace de-a concursurile. Ei și ce dacă au promis meritocrație și corectitudine? Dacă din nou la concurs n-a câștigat cine trebuie, atunci e clar: trebuie anulat concursul. Avem un deja vu. Urmează declarații de tip ”e grav ce s-a întâmplat”, ”nici mie nu-mi place ce a ieșit” și ”suntem dezamăgiți”. Și oamenii sunt DEZAMĂGIȚI și deja cam DES AMĂGIȚI”, a scris Filip.


Amintim că patru candidați au trecut de Comisia de preselecție pentru funcția de procuror general: Oleg Crîșmaru, Veaceslav Soltan, Alexandru Stoianoglo și Vladislav Gribincea.

Pe 6 noiembrie, ministra Justiției, Olesea Stamate, anunță că rezultatele concursului pentru funcția de procuror general vor fi anulate. Potrivit ei, unul dintre membriii comisiei ar fi oferit mai multe puncte pentru anumiți candidați și prea puține pentru alții, fapt care a influențat rezultatul final. 

Dacă punctele acestui membru ar fi fost excluse, finaliști deveneau Vladislav Gribincea, Alexandr Stoianoglo, Oleg Crîșmaru și Ștefan Gligor. Astfel, unul dintre actualii finaliști - Veaceslav Soltan - nu ar fi trecut.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!