Pacienții din Republica Moldova vor putea alege prestatorul de servicii medicale în domeniul dializei, iar Companiei Naţională de Asigurări Medicină va putea contracta pentru anul 2020 mai mulţi prestatori de servicii medicale în acest domeniu. Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de astăzi un proiect care prevede eliminarea situaţiei de monopol în prestarea serviciilor de hemodializă în ambulatoriu, dar şi revenirea la termenul iniţial stabilit al proiectului de parteneriat public-privat de 12 ani.
„Atunci când statul nu are suficiente capacități financiare merge către parteneriatele publice-private. Dar nu pentru a monopoliza. Din păcate până acum lucruruile nu au evoluat conform așteptărilor. Guvernarea trecută a venit cu oferirea unui spațiu mult mai mare partenerului care a câștigat un monopol ferm în domeniu interzicându-i-se Companiei Naţională de Asigurări Medicină să procure servicii de dializă de la orice alt agent, chiar dacă acela ar fi fost statul”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Astfel, potrivit proiectului, Compania Naţională de Asigurări în Medicină va putea, fără echivoc, să contracteze toţi prestatorii de servicii de dializă în ambulatoriu, în baza poliţei de asigurare pentru pacienţii admişi în sistemul de stat de asigurări medicale.„Venim să demonipolizăm piața serviciilor medicale, mai ales că avem o asigurare foarte joasă pe acest segment în Moldova în comparație cu alte țări din regiune. Avem posibilitatea să dezvoltăm acest serviciu, avem echipamente suficiente pentru a fi un membru activ în oferirea acestor servicii medicale”, a mai spus șefa de la Sănătate.
AGORA amintește că după ce Procuratura Anticorupție a anunțat că a pus sechestru pe conturi bancare și cote părți deținute de Vlad Plahotniuc în capitalul social al unor firme, au ieșit la iveală detalii mai puțin cunoscute până acum. Două firme, ale căror beneficiari finali nu erau confirmați până acum, s-au adeverit a avea legătură directă cu fostul lider al democraților. Astfel, Procuratura Anticorupție anunță că Plahotniuc deținea o cotă parte din capitalul social al companiei „BB-Dializa”, care avea monopolul pe servicii de dializă în țara noastră. Deținător al capitalului social Plahotniuc era și în cazul companiei Bass Systems, o firmă care are la activ licitații de zeci de milioane de lei, câștigate cu diverse instituții de stat. Până acum, se cunoștea doar că ambele companii au drept proprietari firme off-shore din Cipru.
Vezi și aceste știri

Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă

Jurnalista care a protestat la Pervîi Kanal riscă până la 10 ani de închisoare. Împotriva acesteia a fost deschis un dosar penal pentru „falsuri” despre armata rusă
