
Arena Chișinău trece în responsabilitatea Ministerului Economiei. Ce argumente au stat la baza deciziei Executivului
Ministerul Economiei și Infrastructurii și-a asumat responsabilitatea pentru proiectul Arena Chișinău. Cabinetul de Miniștri a decis trecerea proiectului de construcție din gestiunea Ministerului Educației Culturii și Cercetării, în gestiunea Ministerului Economiei. Potrivit autorilor proiectului, anume de competența ultimului minister ține domeniul de atragere a investiţiilor, crearea climatului investiţional atractiv şi dezvoltarea economiei naţionale.
・
„Având în vedere că contractul de parteneriat public-privat pentru proiectarea şi construcţia arenei polivalente de interes național reprezintă un obiectiv important pentru țară, iar realizarea acestuia se efectuează de către o companie străină, precum şi faptul ca în gestiunea partenerului privat au fost transmise bunurile statului, considerăm judicios transmiterea atribuţiilor partenerului public către Ministerul Economiei şi Infrastructurii, ceea ce va contribui la eficientizarea procesului de monitorizare a executării lucrărilor de construcţie și valorificarea terenului transmis în capitalul social al SRL „Arena” în modul în care statul va obţine venituri din exploatarea acestui complex”, se arată în textul proiectului.
AGORA scria recent că deși autoritățile au promis că va fi inaugurată de Hramul capitalei, apoi la finele lunii octombrie, lucrările la Arena Chișinău par să fie încă departe de finalizare. Câteva imagini din interiorul compexului sportiv publicate pe rețelele sociale arătau că unele săli de sport au fost deja instalate, la fel ca și tribunele, parchetul și elementele speciale.
Proiectul Chișinău Arena urma să fie inaugurat pe 14 octombrie 2019, de Hramul Capitalei.
Anterior, ministrul Economiei Vadim Brânzan a declarat că în spatele Arenei Chișinău ar sta o schemă. Cele zece hectare pe care se construiește complexul de agrement sunt de fapt 69 de hectare în acte, spune șeful de la Economie, menționând că Arena Chișinău nu va fi capabilă să asigure un flux suficient de mare de vizitatori zilnici pentru a acoperi cheltuielile, iar partea turcă are dreptul să preia cele 59 de hectare și să le împartă cesionarilor după bunul plac.
În luna aprilie 2019, responsabilii de atunci de la Ministerul Economiei anunțau că arena este gata în proporție de 60%. Constructorii au dat atunci asigurări că se vor încadra în termen și că primul complex polivalent din țară va putea fi inaugurat pe 14 octombrie 2019.
Potrivit contractului de parteneriat public-privat, construcția complexului ne va costa 43 de milioane de euro. Banii vor fi investiți de compania „Summa”, dar trebuie returnați în 12 ani. Asta în afară de contribuția inițială a statului de peste 200 de milioane de lei și un teren de 69 de hectare în comuna Stăuceni. Totodată, potrivit contractului, Arena trebuie să fie gata într-un an de la primirea autorizației de construire.