Problema majoră identificată în timpul celor două tururi de scrutin, în urma monitorizării procesului de vot în patru instituții în care se aflau persoanele cu dizabilități mentale, este problema actelor de identitate. În acest context, monitorii de la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova au constat câteva cazuri când persoanele nu dispuneau de buletin de identitate pentru a-și exercita dreptul la vot.

Experții au menționat că centrele monitorizate trebuiau să includă în listele electorale toate persoanele care erau rezidente ale instituțiilor în ziua alegerilor.

Procesul de vot la Centrele pentru plasament temporar din Bădiceni și Brânzeni

La centrul de plasament temporar din Bădiceni, în ziua alegerilor, se aflau 384 de persoane. Cu toate acestea, doar 54 de persoane au votat. În turul I de scrutin în această instituție au votat 74 de persoane.  Experții au menționat că deși cifră alegătorilor din turul II este mai mică, nu putem constata neapărat o încălcare, „Votul este un drept, nu o obligațiune. Persoanele au fost întrebate fiecare în parte dacă dorește să voteze”, a menționat Alexandru Cebanaș, avocat IDOM. 

Printre încălcări s-a constatat că urna mobilă era amplasată la etajul doi, în biroul de lucru al unui lucrător al instituției. Potrivit monitorilor, acest lucru ar fi putut prezenta impediment pentru alegători. Totodată, urna a fost amplasată pe o suprafață joasă, alegătorii fiind nevoiți să se aplece.

Este de menționat că 56 de persoane nu aveau acte de identitate. „Problema exista până la alegeri și putea fi rezolvată. Alte 5 persoane aveau acte, dar erau cu viza de reședințe în altă parte”, a menționat Cebanaș.

La centrul de plasament pentru persoane cu dizabilități mentale de la Brânzeni au votat 145 de persoane din 212. Cifra este în creștere comparativ cu turul I de scrutin- 97 de persoane. Aici a fost înregistartă rata cea mai înaltă a prezenței la urnele de vot.

Procesul de vot la Spitalul Clinic de Psihiatrie din or. Codru

Monitorii au menționat că spre deosebire de centrele de plasament, unde persoanele se pot afla ani de zile, la spitalul din Codru, persoanele se află temporar. În ziua votului, la această instituție se aflau 615 persoane. Totuși, în listele electorale au fost incluse 27 de persoane dintre care au votat 24.

Au fost înregistrate mai multe neregularități, printre care: lipsa materialelor informative, scările de acces fără bare ajutătoare, drumul de acces cu pantă și găuri, iluminarea stadală din secțiile spitalului către clădirea unde se vota, practic era inexistentă, iar unii alegători nu știau unde este secția de vot. Totodată, nu a fost asigurat secretul votului așa cum nu exista o barieră de protecție.

„Asigurarea dreptului la vot face parte din categoria drepturilor politice și trebuie să fie garantat conform convenției ONU privind dreptul persoanelor cu dizabilități, cu privire la toate persoanele cu dizabilități. O atare lipsire de dreptul la vot poate fi luată doar de instanța de judecată”, a accentuat Radu Bobeico, jurist în cadrul Institutului pentru Drepturile Omului.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!