Deși doi membri ai comisiei de preselecție au refuzat să le fie făcut public baremul de punctare, numele acestora pot fi ușor deduse. Fosta judecătoare Raisa Botezatu a spus din start că se va abține de la evaluarea lui Vladislav Gribincea, pentru că cei doi sunt colegi la Centrul de Resurse Juridice (CRJM). Respectiv, ea ar fi cea care a acordat zero puncte.

Dacă excludem această situație, cel mai mic punctaj acordat vreunui candidat dintre cei 16 admiși la proba interviului ar fi cel al lui Petru Bobu, care a fost înaintat în comisie de președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi. Mai exact, Bobu l-ar fi notat cu 24 de puncte pe Vladislav Gribincea. În schimb, i-ar fi dat 100 de puncte fostul deputat democrat Alexandr Stoianoglo.

De partea cealaltă, Gribincea a primit 100 de puncte de la directorul asociației ADEPT, Igor Boțan. 

Procurorul de la Basarabeasca, Oleg Crîșmaru, ar fi luat cele mai puțin puncte (36) de la Petru Bobu și cele mai multe (83) de la expertul internațional James Hamilton.

Șeful Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice a Procuraturii Generale, Veaceslav Soltan, a luat 67 de puncte de la ministra Justiției, Olesea Stamate, și, la polul opus, 90 de puncte de la Petru Bobu. 

Iar juristul și fostul deputat PDM Alexandr Stoianoglo a fost evaluat cel mai modest de Olesea Stamate. L-ar fi cucerit însă pe Petru Bobu, care i-ar fi acordat punctajul maxim – 100 de puncte. 


Amintim că, dintre cei 16 candidați admiși la proba interviului, comisia de preselecție a ales patru – Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Lista scurtă urma a fi înaintată Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care urma să aleagă viitorul procuror general. 

Pe 6 noiembrie, ministra Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că rezultatele concursului vor fi anulate. Și asta pentru că, potrivit ei, unul dintre membrii comisiei ar fi oferit disproporționat puncte, fapt ce a influențat rezultatul final. Deși a evitat să dea un nume, Olesea Stamate se pare că s-a referit la membrul desemnat de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi - Petru Bobu.

La scurt timp după acest anunț, socialiștii au cerut demisia ministrei Justiției pentru „neprofesionalismul de care a dat dovadă prin modul în care a desconsiderat membrii comisie de preselecție”. 

De partea cealaltă, Guvernul a votat angajarea de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii. Mai exact, prim-ministra Maia Sandu urmează să fie împuternicită să selecteze doi candidați pentru funcția de procuror general și să transmită lista scurtă la Consiliul Superior al Procurorilor.

În replică, socialiștii au declarat că nu acceptă decizia Guvernului Sandu și că se vor convoca în Consiliul Republican pentru a discuta situația. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!