Legea, adoptată săptămâna trecută de Parlamentul slovac, extinde moratoriul asupra sondajelor de opinie de la 14 zile, cât este în prezent, la 50 de zile înaintea unui scrutin. Actul normativ a fost adoptat cu ajutorul voturilor Partidului Social-Democrat (SMER) de guvernământ, a partenerului acestuia de coaliţie, Partidul Naţional Slovac (SNS), şi a formaţiunii de dreapta radicală aflată în opoziţie Partidul Poporului - Slovacia Noastră.

Iniţiatorii legii afirmă că doresc astfel să protejeze alegătorii în faţa dezinformărilor realizate prin sondaje, astfel încât electoratul să ia decizia de vot pe baza programelor şi activităţilor partidelor. Nu este însă interzisă şi efectuarea de sondaje la cererea partidelor politice, atât timp cât acestea nu sunt destinate publicării.

Însă preşedinta Zuzana Caputova, provenită din partidul Slovacia Progresistă, consideră că „legea încalcă dreptul la informare garantat de Constituţie şi limitează competiţia politică”. „Dacă Parlamentul îmi întoarce veto-ul, voi apela la dreptul de a sesiza Curtea Constituţională şi să solicit suspendarea aplicării ei” până la adoptarea unei decizii definitive a Curţii, adaugă Caputova.

Parlamentul slovac poate anula un veto prezidenţial cu o majoritate simplă de 76 de voturi din cele 150.

Opoziţia şi unii analişti susţin că această lege ar fi o încercare de a dezavantaja politicienii proveniţi din partide noi. Un astfel de partid este şi cel care a propulsat-o în politică pe Zuzana Caputova, cunoscută până anul trecut doar ca activistă de mediu. Cu un profil politic care contrastează cu acela al liderilor naţionalişti din ţările central-europene membre ale Grupului de la Vişegrad, ea a reuşit anul acesta, în luna martie, să devină prima femeie preşedinte în Slovacia, în urma unor alegeri marcate de emoţia populară provocată de asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a prietenei acestuia în februarie 2018.

Conform sondajelor recente, partidul SMER, aflat la putere din anul 2006, rămâne însă favorit pentru alegerile legislative care se vor desfăşura anul viitor pe 29 februarie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!