„Trebuie să ne asumăm toți această greșeală. Cea mai bună soluție e ca blocul ACUM să o retragă pe doamna Stamate și să propună altă candidatură.  Guvernul să-și retragă votul de asumare a răspunderii, să propună o altă candidatură la funcție de ministru al Justiției și să anunțăm un nou concurs pentru selectarea procurorului general”, a declarat Igor Dodon la „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Dacă prim-ministra Maia Sandu nu se va răzgândi, Guvernul riscă să cadă, a menționat președintele. „Fie Guvernul vine în Parlament, prezintă proiectul și Parlamentul aprobă o decizie împotriva acestei legi și atunci automat Guvernul cade. A doua opțiune e că Parlamentul nu are cvorum și atunci nu se votează împotriva acestei legi. Faptul că dna prim-ministru a mers la acest pas denotă o situație destul de interesantă. Ar fi putut să discute acest subiect cu colegii din alianță”, a spus el.

Igor Dodon are propriile explicații privind situația creată: „De ce partenerii noștri au mers la așa abordare: sau sunt emoțiile după alegerile locale, sau înțeleg că nu mai pot face față pe domeniile social și economic”.


Amintim că, dintre cei 16 candidați admiși la proba interviului, comisia de preselecție a ales patru – Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Lista scurtă urma a fi înaintată Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care urma să aleagă viitorul procuror general. 

Pe 6 noiembrie, ministra Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că rezultatele concursului vor fi anulate. Și asta pentru că, potrivit ei, unul dintre membrii comisiei ar fi oferit disproporționat puncte, fapt ce a influențat rezultatul final. Deși a evitat să dea un nume, Olesea Stamate se pare că s-a referit la membrul desemnat de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi - Petru Bobu. Acesta a negat însă acuzațiile, menționând că a notat așa cum a găsit de cuviință.

La scurt timp după acest anunț, socialiștii au cerut demisia ministrei Justiției pentru „neprofesionalismul de care a dat dovadă prin modul în care a desconsiderat membrii comisie de preselecție”. 

De partea cealaltă, Guvernul a votat angajarea de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii. Mai exact, prim-ministra Maia Sandu urmează să fie împuternicită să selecteze doi candidați pentru funcția de procuror general și să transmită lista scurtă la Consiliul Superior al Procurorilor.

În replică, socialiștii au declarat că nu acceptă decizia Guvernului Sandu și că se vor convoca în Consiliul Republican pentru a discuta situația.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!