Afanasenco este ucrainean, vorbitor exclusiv de limbă rusă. El a fost prima persoană cu dizabilităţi din istoria R. Moldova care a ajuns ministru, în 2015.

Portalul investigatii.md scria în 2015 că, în 2006-2013, Afanasenco a absolvit Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, iar din 1999 este preşedinte al Asociaţiei persoanelor cu dizabilităţi „Invasport”, reprezentând R. Moldova la mai multe competiţii internaţionale pentru persoane cu dizabilităţi. 

Timp de aproximativ 7 luni, în 2009, acesta a fost deputat în Parlament din partea PCRM. La alegerile parlamentare din 2014, el a candidat pe listele Partidului „Patria”, condus de Renato Usatîi. În final, Afanasenco a fost înaintat la post de ministru de Partidul Democrat, în 2015.

În același an, de la minister, Afanasenco a ajuns la Agenția Națională Antidoping.

Afanasenco este vicepreședintele Comitetului Paralimpic din Republica Moldova, iar în perioada 2009-2015 a fost antrenorul echipei naționale paralimpice a Republicii Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!