Pică sau nu Guvernul Sandu? Ce vor întreprinde deputații socialiști, democrați și cei de la P. Șor

Pică sau nu Guvernul Sandu? Ce vor întreprinde deputații socialiști, democrați și cei de la P. Șor
Foto: Parlamentul RM

Executivul și-a angajat răspunderea pentru modificări la Legea Procuraturii, prin care prim-ministrului îi revine dreptul de a propune Consiliului Superior al Procurorilor cel puțin doi candidați la funcția de procuror general. Mișcarea Guvernului intră în vigoare dacă nu există o reacție a Parlamentului, care, dacă nu este de acord, în termen de trei zile poate respinge inițiativa Parlamentului printr-o moțiune de cenzură, ceea ce înseamnă demiterea Cabinetului de miniștri. În actualul Legislativ există trei fracțiuni care ar putea vota împotriva angajării răspunderii Guvernului: PDM, PSRM și P. Șor. AGORA a încercat să le afle poziția.

Democrații se întrunesc joi în ședință

UPDATE 14:18 „Fracțiunea Partidului Democrat va susține plenar orice propunere de demitere a Guvernului Maia Sandu”, a declarat democratul Andrian Candu.

Știrea inițială:

Potrivit deputatului Sergiu Sîrbu, fracțiunea PDM se va întruni astăzi într-o ședință pentru a discuta și a lua o decizie la acest subiect.

Totodată, amintim că o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu a fost depusă la mijlocul lunii octombrie de către deputații democrați. Această încă nu a fost dezbătută în plenul Parlamentului. Dată fiind intenția democraților de a demite Guvernul, putem concluziona că democrații sunt favorabili susținerii unei eventuale moțiuni de cenzură legată de angajarea răspunderii Guvernului.

Socialiștii se convoacă în Consiliul Republican

Miercuri, socialiștii au declarat că nu acceptă decizia Guvernului Sandu și că se vor convoca în Consiliul Republican pentru a discuta situația. Înainte de ședința Consiliului Republican, fracțiunea PSRM din Parlament se întrunește astăzi în ședință la ora 12:00, potrivit deputatului Grigore Novac.

Ieri, reprezentanții PSRM s-au arătat foarte deranjați de angajarea răspunderii de către Guvern și au cerut demisia imediată a ministrei Justiției, pe care au criticat-o dur.

Într-o postare de Facebook de joi, liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, a anunțat că i-a comunicat ambasadorului SUA în Republica Moldova despre riscurile demiterii Executivului.

Partidul Șor nu a luat o decizie

Deputații Partidului Șor se vor întruni și ei în cadrul Biroului Permanent Central pentru a discuta situația, după care își vor anunța poziția. Declarația a fost făcută pentru AGORA de vicepreședinta partidului, Marina Tauber. Potrivit deputatei, ședința Biroului ar putea avea loc chiar astăzi.

Precizăm că această formațiune politică nu a venit cu o reacție la acțiunea Executivului. Poziția partidului și la acest subiect va fi discutată la Biroului Permanent Central.

Amintim că pe 6 noiembrie, ministra Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că rezultatele concursului vor fi anulate. Și asta pentru că, potrivit ei, unul dintre membrii comisiei ar fi oferit disproporționat puncte, fapt ce a influențat rezultatul final. Deși a evitat să dea un nume, Olesea Stamate se pare că s-a referit la membrul desemnat de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi - Petru Bobu. Acesta a negat însă acuzațiile, menționând că a notat așa cum a găsit de cuviință.

La scurt timp după acest anunț, socialiștii au cerut demisia ministrei Justiției pentru „neprofesionalismul de care a dat dovadă prin modul în care a desconsiderat membrii comisie de preselecție”. 

De partea cealaltă, Guvernul a votat angajarea de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii. Mai exact, prim-ministra Maia Sandu urmează să fie împuternicită să selecteze doi candidați pentru funcția de procuror general și să transmită lista scurtă la Consiliul Superior al Procurorilor.

În replică, socialiștii au declarat că nu acceptă decizia Guvernului Sandu și că se vor convoca în Consiliul Republican pentru a discuta situația.

Citește și: „Prim-ministra joacă pe muchie de cuțit”. Analistul Ion Tăbârță, despre naivitatea și șansele de demitere a Guvernului

Vezi și aceste știri
Filmul reținerii lui George Floyd, moartea căruia a provocat protestele masive din SUA (VIDEO)

Filmul reținerii lui George Floyd, moartea căruia a provocat protestele masive din SUA (VIDEO)

Ce trebuie să facă studenții moldoveni care merg în România pentru a-și lua lucrurile din cămine? Precizările MAEIE

Ce trebuie să facă studenții moldoveni care merg în România pentru a-și lua lucrurile din cămine? Precizările MAEIE

Ziua mondială anti-tutun: Peste 16% dintre adolescenții de 13-15, din R. Moldova, fumează activ

Ziua mondială anti-tutun: Peste 16% dintre adolescenții de 13-15, din R. Moldova, fumează activ

Advertoriale
Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Librarius anunță oferta specială pentru cei mici: cărți pentru copii cu REDUCERI de 20%

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Vânzările online nu mai sunt viitorul, dar prezentul! Ce este un marketplace și cum funcționează

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

Relansează-ți afacerea cu Linia de Credit Rapid IMM de la Victoriabank

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Călătorim virtual prin toate zonele geografice ale țării, vizitând vinăriile autohtone (Foto)
 • Multă distracție la cel mai interactiv eveniment creat pentru copii
Cele mai populare
 • 1
  Cetățenii moldoveni nu vor putea merge în vacanță în Grecia. R. Moldova nu este pe lista celor 29 de state din care Republica Elenă acceptă turiști
 • 2
  Donald Trump: „SUA încetează orice relație cu Organizația Mondială a Sănătății”. Accesul chinezilor pe teritoriul Americii, blocat
 • 3
  Moartea unui bărbat de culoare din Minnesota provoacă urgie. Jafuri şi confruntări în 25 de oraşe din Statele Unite în ciuda stării de asediu
 • 4
  NASA reia cea mai importantă lansare din lume și trimite în spațiu prima misiune cu echipaj uman (VIDEO LIVE)
Autentificare
Creează cont