Democrații se întrunesc joi în ședință

UPDATE 14:18 „Fracțiunea Partidului Democrat va susține plenar orice propunere de demitere a Guvernului Maia Sandu”, a declarat democratul Andrian Candu.

Știrea inițială:

Potrivit deputatului Sergiu Sîrbu, fracțiunea PDM se va întruni astăzi într-o ședință pentru a discuta și a lua o decizie la acest subiect.

Totodată, amintim că o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu a fost depusă la mijlocul lunii octombrie de către deputații democrați. Această încă nu a fost dezbătută în plenul Parlamentului. Dată fiind intenția democraților de a demite Guvernul, putem concluziona că democrații sunt favorabili susținerii unei eventuale moțiuni de cenzură legată de angajarea răspunderii Guvernului.

Socialiștii se convoacă în Consiliul Republican

Miercuri, socialiștii au declarat că nu acceptă decizia Guvernului Sandu și că se vor convoca în Consiliul Republican pentru a discuta situația. Înainte de ședința Consiliului Republican, fracțiunea PSRM din Parlament se întrunește astăzi în ședință la ora 12:00, potrivit deputatului Grigore Novac.

Ieri, reprezentanții PSRM s-au arătat foarte deranjați de angajarea răspunderii de către Guvern și au cerut demisia imediată a ministrei Justiției, pe care au criticat-o dur.

Într-o postare de Facebook de joi, liderul neformal al PSRM, Igor Dodon, a anunțat că i-a comunicat ambasadorului SUA în Republica Moldova despre riscurile demiterii Executivului.

Partidul Șor nu a luat o decizie

Deputații Partidului Șor se vor întruni și ei în cadrul Biroului Permanent Central pentru a discuta situația, după care își vor anunța poziția. Declarația a fost făcută pentru AGORA de vicepreședinta partidului, Marina Tauber. Potrivit deputatei, ședința Biroului ar putea avea loc chiar astăzi.

Precizăm că această formațiune politică nu a venit cu o reacție la acțiunea Executivului. Poziția partidului și la acest subiect va fi discutată la Biroului Permanent Central.

Amintim că pe 6 noiembrie, ministra Justiției, Olesea Stamate, a anunțat că rezultatele concursului vor fi anulate. Și asta pentru că, potrivit ei, unul dintre membrii comisiei ar fi oferit disproporționat puncte, fapt ce a influențat rezultatul final. Deși a evitat să dea un nume, Olesea Stamate se pare că s-a referit la membrul desemnat de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi - Petru Bobu. Acesta a negat însă acuzațiile, menționând că a notat așa cum a găsit de cuviință.

La scurt timp după acest anunț, socialiștii au cerut demisia ministrei Justiției pentru „neprofesionalismul de care a dat dovadă prin modul în care a desconsiderat membrii comisie de preselecție”. 

De partea cealaltă, Guvernul a votat angajarea de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii. Mai exact, prim-ministra Maia Sandu urmează să fie împuternicită să selecteze doi candidați pentru funcția de procuror general și să transmită lista scurtă la Consiliul Superior al Procurorilor.

În replică, socialiștii au declarat că nu acceptă decizia Guvernului Sandu și că se vor convoca în Consiliul Republican pentru a discuta situația.

Citește și: „Prim-ministra joacă pe muchie de cuțit”. Analistul Ion Tăbârță, despre naivitatea și șansele de demitere a Guvernului

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!