Candu a amintit că, acum trei săptămâni, PD a înaintat o moțiune de cenzură contra Guvernului Sandu, invocând problemele în economie și domeniul social.

„Am pus accent pe eșecurile Guvernului Sandu, am vorbit despre lipsa eficienței și performanței. Acest Guvern nu-și merită rolul, pentru că multe proiecte au fost anulate, amânate sau suspendate. Noi proiecte nu au fost propuse. Reformele, susținute inclusiv de partidele din majoritate, nu sunt implementate. Toate aceste nereușite au fost invocate de noi în acea moțiune. Dar pe lângă toate aceste eșecuri, Guvernul Sandu, în persoana Maiei Sandu, dă dovadă de lașitate”, spune Candu.

Democratul spune că lașitatea despre care vorbește se explică prin faptul că Guvernul Sandu nu a venit la raport, timp de trei săptămâni, în fața deputaților. În lipsa acestui raport, în Parlament nu poate fi examinată moțiunea.

"

"

„Lașitatea Guvernului Sandu duce la faptul că e un blocaj în activitatea Parlamentului. Nici până azi nu există un raport la această moțiune. Noi înțelegem că această moțiune de cenzură nu are voturile pentru a fi aprobată. Deci Guvernul Sandu nu poate fi demis. Iată de ce vom aborda mai complex subiectul demiterii Guvernului Sandu și vom veni cu soluții complexe pentru domeniul economic și social. Astăzi am decis să retragem moțiunea de cenzură. Am înregistrat această retragere și vom debloca astfel activitatea parlamentului. Asta nu înseamnă că noi renunță la ideea demisiei acestui Guvern, pe care-l considerăm în continuare cel mai slab Guvern”, a spus fostul speaker.

Întrebat dacă democrații vor susține o eventuală moțiune înregistrată de PSRM, Candu a spus că „PD va susține orice propunere de demisie a Guvernului Sandu”.


AGORA precizează că deși  PDM a înregistrat încă pe 17 octombrie o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, exercițiu pregătit de democrați  „timp de câteva săptămâni”, cum spunea Andrian Candu, nu a mai ajuns să fie supus votului. Din ziua înregistrării moțiunii, Parlamentul nu s-a mai întrunit în ședință, deși regulamentul Legislativului obligă deputații să dezbată moțiunea la o săptămână de la înregistrare.

Între timp, Guvernul și-a angajat răspunderea pe modificarea Legii Procuraturii. Dacă în termen de trei zile nu se înregistrează o altă moțiune de cenzură în Parlament, proiectul devine lege și intră în vigoare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!