Conceptul prevede crearea a trei structuri noi pentru implementarea reformei:

1. Misiunea de Monitorizare – va selecta membrii Comisiei de evaluare și va monitoriza activitatea acesteia. Misiunea de Monitorizare va fi constituită din șapte membri, dintre care cinci specialiști internaționali și doi reprezentanți din societatea civilă. 

2. Comisia de Evaluare – pentru evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, care presupune verificarea integrității și eticii, precum și a profesionalismului acestora. 

3. Colegiul Special de Apel – va examina contestațiile actorilor justiției ce nu vor susține evaluarea extraordinară sau nu vor fi promovați. 

„Evaluarea judecătorilor prin instrumentele descrise mai sus are drept obiectiv curățirea corpului de judecători și de procurori de persoane lipsite de integritate și urmează să pornească în cele mai importante instituții din justiție: Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor”, se arată în comunicat. 

„Politicienii vin și se duc, dar schemele de corupție rămân tot acolo, de trei decenii. Trebuie să-i oprim pe cei care s-au obișnuit să facă abuzuri, să fure, știind că nu vor păți nimic pentru asta. Cei care au frică de evaluare să plece din sistem. Mai puțină justiție selectivă înseamnă mai puțini bani furați și mai multe resurse în bugetul statului”, a declarat șefa Executivului, Maia Sandu.

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că, până la sfârșitul săptămânii viitoare, proiectul de lege va fi definitivat.

Citește și: Justiția va fi reformată. Mai puțini judecători CSJ, o comisie de evaluare cu experți străini și schimbarea cerințelor pentru funcția de procuror general

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!