„Era clar că nu avem timp să stăm două săptămâni la vorbă ca să ajungem la această decizie. E clar că pe partea cealaltă, pornind de la lucrurile pe care le-am văzut, anumite jocuri pe sub masă, există frică de justiție adevărată”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Am vorbit de judecătorii din instanță care au tupeul să anuleze decizii de sancționare a altor judecători corupți, aceste lucruri nu se întâmplă de la sine. Nu și-ar asuma acești judecători aceste decizii abuzive. Avem mai multe informații despre întâlniri ale membrilor echipei lui Igor Dodon cu aceste personaje toxice din sistemul judecătoresc. [...] Cei care au fost subordonați lui Plahotniuc, acum se subordonează unei alte părți. [...] Acesta e motivul pentru care am venit cu o soluție imediat, trebuia să fie una corectă din perspectiva unei reforme adevărate”, a explicat prim-ministra.

Amintim că, pe 6 noiembrie, Guvernul a votat angajarea de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii. Mai exact, prim-ministra Maia Sandu urmează să fie împuternicită să selecteze doi candidați pentru funcția de procuror general și să transmită lista scurtă la Consiliul Superior al Procurorilor. Dacă în termen de trei zile nu se înregistrează o altă moțiune de cenzură în Parlament, proiectul devine lege și intră în vigoare.

Vezi și: Socialiștii au pregătit moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu

Președintele Igor Dodon a spus că nu acceptă decizia Guvernului și că „există riscul ca Guvernul să cadă”. Potrivit lui, pentru ca acest lucru să nu se producă, Guvernul trebuie să-și anuleze votul prin care și-a angajat răspunderea pentru modificările la Legea Procuraturii, iar ministra Justiției, Olesea Stamate, trebuie demisă. Prim-ministra Maia Sandu a spus că nu acceptă aceste solicitări. „Suntem gata să ne asumăm toate costurile, inclusiv căderea Guvernului”, a declarat șefa Executivului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!