Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova acordată de Uniunea Europeană reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 de milioane de euro, dintre care 60 de milioane de euro vor fi acordate sub formă de împrumut și 40 de milioane de euro - sub formă de grant.

De asemenea, pe 7 noiembrie 2019 au fost recepționate două tranșe din suportul bugetar în cadrul asistenței bugetare oferite Republicii Moldova, în valoare totală de 25 de milioane de euro. „Banii vor fi utilizați pentru realizarea unor reforme-cheie demarate de Guvern în domeniul poliției, luptei împotriva corupției și spălării banilor, agriculturii și dezvoltării rurale”, a menționat Ministerul Finanțelor într-un comunicat.

Amintim că pe 5 iulie 2018, deputații Parlamentului European au decis suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova, din cauza nerespectării precondițiilor politice stipulate în acordul dintre UE și Republica Moldova. Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat atunci că suspendarea asistenței este legată de invalidarea alegerilor de la Chișinău. 

Uniunea Europeană s-a răzgândit la scurt timp după schimbarea puterii de la Chișinău și învestirea Guvernului Sandu. Pe 10 octombrie 2019, Comisia Europeană a anunțat aprobarea unei tranșe de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru țara noastră.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!