„Un ultim element de atac asupra „Tutun CTC” este aplicată practica de prețuri dumping de către importatori. Ori ceea ce vedem pe piață este de fapt ultimul element al sfârșitului „Tutun CTC”, când pe cutia de țigări se anunță un preț de 23 de lei în cazul produselor de import, iar în rețeaua de comerț cu amănuntul se vinde cu 14 lei. Este inexplicabil, pentru că este vorba de concurență neloială, este în detrimentul „Tutun CTC”, a producătorului nostru. În al doilea rând este în detrimentul bugetului, pentru că același TVA și acciz se calculează nu de la 23 de lei ci de la 14 lei. Respectiv mai puțini bani la buget. Observăm că în 2014 încasări la buget din comercializarea țigărilor - sume mai mici decât au fost prevăzute inițial. De ce?”, se întreabă Negruță.

Acesta consideră că motivul este că „se aplică astfel de practici de eliminare a concurenței și evitarea obligațiunilor fiscale așa cum scrie în lege. Ori legea spune foarte clar că prețul inscripționat pe pachet trebuie să corespundă cu prețul de comercializare”, a precizat ex-ministrul.

„Nu exclud și un scenariu mai prost sau finalitatea scenariului mai prost în cazul companiei „Tutun CTC”, acele lucruri descrise încă în 2013 -2014, vedem că se materializează. Pe de o parte este un management de proastă calitate a „Tutun CTC”, care a fost aplicat din 2012 până în prezent. Pe de altă parte, un element prost este aplicarea incorectă a politicii fiscale din iulie 2013, care este în detrimentul „Tutun CTC” și în favoarea altor actori din piață”, a mai adăugat Negruță.

Totodată, fostul ministru al Finanțelor a declarat că vrea să înțeleagă cine se află în spatele distrugerii unui important jucător pe piața produselor de tutun.

„O simplă observație, în ultimele trei zile am văzut ce s-a întâmplat pe piața valutară și cu prețurile. Să știți că țigările de import sunt unicul produs care nu a reacționat în niciun fel și prețurile nu au crescut. De ce? Poate că au știut că joi și vineri cursul de schimb va reveni. Pot fi și astfel de explicații. Sunt doar niște exerciții intelectuale. Vreau să înțeleg ce se întâmplă. Vreau să înțeleg cine stă în spatele distrugerii unui important jucător pe piața produselor de tutun”, a conchis Negruță.

Amintim că, acum câteva zile au scăzut preţurile la unele articole de tutungerie. Ţigările importate de unele companii în Republica Moldova s-au ieftinit cu aproape 25%.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!