Țările post-sovietice, inclusiv cele care nu sunt întru totul prietenoase față de Moscova, sunt încă dependente din punct de vedere economic față de Rusia, respectiv crizele de acest tip sunt inevitabile. Bloomberg prezintă lista cu monedele care s-au depreciat cel mai mult în ultimele două luni, inclusiv manatul azer și leul moldovenesc care s-u depreciat săptămâna trecută:

Leul moldovenesc a pierdut mai mult față de dolarul american săptămâna trecută decât în tot anul 2014. Chișinăul nu a putut gestiona dezechilibrul structural pătruns adânc în economie. Republica Moldova importă circa 70 la sută din totalul bunurilor de larg consum, astfel importurile țării sunt aproximativ de două ori mai mari decât exporturile. Deficitul a fost parțial acoperit de remitențe trimise de muncitorii migranți, valoarea cărora a atins anul trecut 1,61 miliarde dolari. Cu toate acestea, în al patrulea trimestru, remitențele au scăzut cu 20 la sută, deoarece mulți dintre migranții moldoveni lucrează în Rusia, iar rubla își pierde din valoare. Exporturile moldovenești în Rusia s-au înjumătățit anul trecut, atât din cauza problemelor economice cât și din cauza că Moscova a încercat să facă presiuni asupra Republicii Moldova ca cea din urmă să rămână în orbita sa economică, în defavoarea integrării în Uniunea Europeană.
Guvernul anterior al Republicii Moldova a cheltuit o parte din puținele rezervele externe pentru a salva trei bănci mari, o decizie pe care opoziția parlamentară de stânga a calificat drept o schemă de spălare a banilor. În acest moment, rezervele internaționale ale Moldovei se ridică la mai puțin de 2 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2011. Leul probabil va continua să devalorizeze pentru că nu există nicio modalitate plauzibilă de a-l opri.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.