„Dacă declarațiile PSRM sunt adevărate și ei nu-și doresc demiterea Guvernului, noi venim cu această propunere. După intrarea legii în vigoare și retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea către Comisia de la Veneția. Îmi asum angajamenul de a nu expedia lista către CSP până nu va veni avizul Comisiii de la Veneția. Sarcina mea e să arăt că în R. Moldova se poate face dreptate”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit ei, mecanismul propus de Guvern (cel prin care premierul propune CSP-ului cel puțin doi candidați la această funcție) există în mai multe state, printre care Suedia, Danemarca, Norvegia, România, Portugalia, Austria și Franța.

„Acest mecanism e similar procedurii votate în Parlment în septembrie cu susținerea fracțiunii socialiștilor, care au aprobat atunci preselecția candidaților de către Ministerul Justiției, iar acum se opun preselectării de către prim-minsitru. Suspectă decizie”, a comentat lidera PAS.

„Comisia de la Veneția spune că implicarea premierului este rezonabilă în contextul situației din Republica Moldova. Implicarea puterii executive și legislative oferă mai multe legitimitate democratică procesului. Implicarea Guvernului e necesară, mai ales în situația în care ne aflăm. Schemele deconspirate zilnic de membrii Guvernului trebuie stopate. Asta se poate face doar printr-un procuror general onest. Am datoria să mă asigur că următorul procuror general desemnat de CSP va fi independent. Chiar dacă premierul va preselecta candidații, decizia finală aparține CSP-ului și președintelui. Pentru continuarea reformelor începute, Guvernul trebuie să rămână în funcție”, a declarat șefa Executivului în cadrul unui briefing de presă.

„Din păcate nu toți politicienii își doresc o justiție funcțională, una adevărată. Acest lucru e imposibil cu un procuror general care are probleme de integritate și asupra căruia planează suspiciuni de influențe politice. Vrem să asigurăm numirea unui procuror genreal integru. Guvernul și-a angajat răspunderea pentru o lege, care este singura soluție posibilă pentru a evita riscul numirii unui procuror general cu probleme de integritate”, a mai spus ea.

Astăzi, Comisia juridică, numiri și imunități s-a convocat în ședință de la ora 11:00 pentru a examina moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului Maia Sandu, depusă vineri, 8 noiembrie, de fracțiunea PSRM.

Comisia a dat un aviz consultativ pe marginea moțiunii de cenzură asupra angajării de răspundere a Guvernului Sandu. La ședință au venit doar deputații PSRM și PD. Deși șeful comisiei este deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco, comisia a fost prezidată de vicepreședintele acesteia, Vasile Bolea, fapt semnalat de Litvinenco drept o încălcare. Mai mult, Litvinenco spune că regulamentul Parlamentului nu prevede ca vreo comisie de profil să realizeze vreun raport pe marginea moțiunii de cenzură.

Tot astăzi, și Biroul permanent se va întruni în ședință pentru a stabili data ședinței plenare când va fi dezbătută moțiunea de cenzură.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!