Și-au punctat reușitele și s-au lăudat cu proiectele propuse. Mai multe ministere au prezentat rapoarte de activitate pentru ultimele cinci luni

Și-au punctat reușitele și s-au lăudat cu proiectele propuse. Mai multe ministere au prezentat rapoarte de activitate pentru ultimele cinci luni

Mai multe ministere din Cabinetul Sandu au început săptămâna cu câte un raport de activitate pentru primele cinci luni de activitate. Documentele punctează reușitele din ultima perioadă, dar și investițiile contractate, precum și schimbările pozitive care au rezultat în urma implementării proiectelor. 

Ministerul Agriculturii 

Printre reușitele punctate de Ministerul Agriculturii în ultimele cinci luni se numără eliminarea efectului de monopol la export de nuci și produse derivate din nuci, negocierea măririi cotelor de export la produse agro-alimentare către UE fără taxe vamale, dar și evaluarea subvențiilor acordate în perioada anilor 2015-2019.

De asemenea, șefii de la Agricultură se laudă cu aprobarea mecanismului de subvenționare în avans a trei noi măsuri de dezvoltare rurală din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, dar și cu debursarea a două granturi investiționale în valoare de aproximativ 700 mii de dolari pentru două grupuri de producători.

Avansarea negocierilor cu Fondul Global de Mediu pentru alocarea a 3 milioane de dolari pentru cofinanțarea MAC-P pentru activitățile de promovare și investițiile în agricultura conservativă și crearea fâșiilor de împădurire, lansarea aplicației mobile Catalogul Produselor Alimentare Certificate și simplificarea procedurii de depunere a dosarelor pentru recunoașterea grupurilor de producători se numără, de asemenea, printre reușitele Ministerului.

Instituția a mai punctat la capitolul reușite atragerea fondurilor externe în sumă de 23,5 milioane Euro pentru dezvoltarea regional, relansarea finanțării proiectelor din Fondul național de dezvoltare regională dar și continuarea proiectului locuințelor sociale.

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății trece la capitolul reușite procurarea unui aparat linear pentru radioterapie pentru pacienții oncologici. Aparatul va îmbunătăți calitatea serviciilor de tratament și va micșora considerabil rândurile de așteptare a pacienților. O altă reușită estemajorarea plăților pentru munca de noapte a personalului medical și non-medical încadrat în sistemul asigurării obligatorii de asistență medical, dar și eliminarea monopolului în prestarea serviciilor de dializă în ambulatoriu reducându-se termenul de 25 ani al parteneriatului public-privat.

De asemenea,  Ministerul Sănătății se laudă cu identificarea și agrearea surselor financiare în sumă de 10 milioane de euro din partea Guvernului României pentru extinderea serviciilor de diagnostic medical pentru copii și populația cu un acces mai jos la acest tip de servicii din zonele de Nord și Sud.

 Tot la capitolul reușite a fost trecută modificarea Regulamentului cu privire la numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice şi a Contractului-tip de management al instituţiei, astfel încât numirea în funcție a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice să se facă prin concurs cu criterii clare, transparente și echitabile, dar și majorarea de circa 3 ori a indemnizațiilor unice pentru absolvenții medici și farmaciști.

Ministerul Educației 

 Cel de-al treilea minister care și-a prezentat realizările în primele cinci luni de activitate este Ministerul Educației. Printre realizări sunt menționate revizuirea și îmbunătățirea Metodologiei de evaluare criterială prin descriptori aplicată în clasele primare, inițierea procedurii de revizuire a Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general, dar și  elaborarea proiectului Metodologiei de echivalare a calificărilor obținute până la aprobarea Cadrului Național al Calificărilor.

De asemenea șefii de la Educație se laudă cu  instituirea a patru Centre de validare a educației nonformale și informale, cu elaborarea unui nou proiect de metodologie de finanțare a învățământului superior per student, în baza de indicatori de performanță, dar și cu aprobarea Programului național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2020-2023 și Planului de acțiuni privind implementarea acestuia.

Tot la capitolul realizări sunt trecute aprobarea unui nou regulament cu privire la modul de finanțare din bugetul de stat a proiectelor culturale desfășurate de organizațiile necomerciale, depolitizarea Premiului Național al Republicii Moldova dar și inițierea proceduri de auditare a instituțiilor cu profil sportiv din subordine.

Ministerul Justiției

Șefii de laMinisterul Justiției susțin că  demarat mai multe reforme care au drept scop asigurarea independenței și integrității judecătorilor și procurorilor, creșterea profesionalismului și fortificarea mecanismelor de responsabilizare a acestora, eficientizarea mecanismelor de control al averii și intereselor, astfel încât integritatea actorilor în sectorul justiției să fie asigurată, precum și combaterii fenomenului corupției care finalmente afectează toate domeniile.

 Instituția precizează că politicile realizate de Ministerul Justiției în perioada celor 5 luni de activitate, derivă în cea mai mare parte din Programul de activitate al Guvernului, care este transpus într-un Plan de acțiuni pentru anii 2019-2020, dar și din alte documente de politici naționale și sectoriale, cât și din necesitățile și disfuncționalitățile semnalate în practică pe anumite domenii.

 AGORA amintește pe 8 noiembrie, prim-ministra a venit în fața deputaților pentru a prezenta proiectul de angajare de răspundere a Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii. Imediat după discursului Maiei Sandu, socialiștii au anunțat că înregistrează o moțiune de cenzură împotriva Executivului.

Totul a pornit de la anunțul făcut de ministra Justiției, Olesea Stamate, care a spus că rezultatele concursului realizat de comisia de preselecție a procurorului general vor fi anulate. Și asta pentru că unul dintre membrii comisiei ar fi votat disproporționat. Este vorba de membrul delegat de președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi.

La scurt timp, socialiștii au ieșit în public cu solicitarea de demitere a ministrei Olesea Stamate. Între timp, Guvernul a votat angajarea de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii. Potrivit proiectului, prim-ministrul ar urma să înainteze Consiliului Superior al Procurorilor o listă scurtă cu cel puțin doi candidați pentru funcția de procuror general.

Decizia Executivului a fost criticată imediat de socialiști și de președintele Igor Dodon, care au spus că, dacă Maia Sandu nu își retrage decizia, Guvernul riscă să cadă.

Maia Sandu a declarat însă că este gata să-și asume costurile, „inclusiv căderea Guvernului”.Vezi și aceste știri
Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Iată care sunt semnele ce le diferențiază (CARDURI)

Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Iată care sunt semnele ce le diferențiază (CARDURI)

Două categorii de aparate de zbor, „Jucărie” și „Aeromodel”, nu vor avea nevoie de autorizația ACC pentru operare. Iată noul regulament

Două categorii de aparate de zbor, „Jucărie” și „Aeromodel”, nu vor avea nevoie de autorizația ACC pentru operare. Iată noul regulament

Dodon s-a arătat „interesat” de obținerea vaccinului anti-COVID-19, creat de ruși: Conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers

Dodon s-a arătat „interesat” de obținerea vaccinului anti-COVID-19, creat de ruși: Conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers

Advertoriale
Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ed Sheeran va deveni tată! Artistul s-a retras pentru a se bucura de viața de familie
 • 4 sfaturi practice care o să-ți ușureze munca în bucătărie
Cele mai populare
 • 1
  Proteste în Belarus: Forțele de ordine au început să tragă în casele oamenilor (VIDEO/FOTO)
 • 2
  Belarus: Circa 250 de femei îmbrăcate în alb au format un lanț, în Minsk. Acestea stau în tăcere, cu flori în mâini
 • 3
  Dodon: În R. Moldova sunt confirmate patru cazuri de reinfectare cu COVID-19. Imunitatea colectivă în țările UE e de 3%
 • 4
  Președintele anunță deschiderea unui cont pe care persoanele care doresc să susțină agricultorii din Moldova pot face donații
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.