Și-au punctat reușitele și s-au lăudat cu proiectele propuse. Mai multe ministere au prezentat rapoarte de activitate pentru ultimele cinci luni

Și-au punctat reușitele și s-au lăudat cu proiectele propuse. Mai multe ministere au prezentat rapoarte de activitate pentru ultimele cinci luni

Mai multe ministere din Cabinetul Sandu au început săptămâna cu câte un raport de activitate pentru primele cinci luni de activitate. Documentele punctează reușitele din ultima perioadă, dar și investițiile contractate, precum și schimbările pozitive care au rezultat în urma implementării proiectelor. 

Ministerul Agriculturii 

Printre reușitele punctate de Ministerul Agriculturii în ultimele cinci luni se numără eliminarea efectului de monopol la export de nuci și produse derivate din nuci, negocierea măririi cotelor de export la produse agro-alimentare către UE fără taxe vamale, dar și evaluarea subvențiilor acordate în perioada anilor 2015-2019.

De asemenea, șefii de la Agricultură se laudă cu aprobarea mecanismului de subvenționare în avans a trei noi măsuri de dezvoltare rurală din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, dar și cu debursarea a două granturi investiționale în valoare de aproximativ 700 mii de dolari pentru două grupuri de producători.

Avansarea negocierilor cu Fondul Global de Mediu pentru alocarea a 3 milioane de dolari pentru cofinanțarea MAC-P pentru activitățile de promovare și investițiile în agricultura conservativă și crearea fâșiilor de împădurire, lansarea aplicației mobile Catalogul Produselor Alimentare Certificate și simplificarea procedurii de depunere a dosarelor pentru recunoașterea grupurilor de producători se numără, de asemenea, printre reușitele Ministerului.

Instituția a mai punctat la capitolul reușite atragerea fondurilor externe în sumă de 23,5 milioane Euro pentru dezvoltarea regional, relansarea finanțării proiectelor din Fondul național de dezvoltare regională dar și continuarea proiectului locuințelor sociale.

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății trece la capitolul reușite procurarea unui aparat linear pentru radioterapie pentru pacienții oncologici. Aparatul va îmbunătăți calitatea serviciilor de tratament și va micșora considerabil rândurile de așteptare a pacienților. O altă reușită estemajorarea plăților pentru munca de noapte a personalului medical și non-medical încadrat în sistemul asigurării obligatorii de asistență medical, dar și eliminarea monopolului în prestarea serviciilor de dializă în ambulatoriu reducându-se termenul de 25 ani al parteneriatului public-privat.

De asemenea,  Ministerul Sănătății se laudă cu identificarea și agrearea surselor financiare în sumă de 10 milioane de euro din partea Guvernului României pentru extinderea serviciilor de diagnostic medical pentru copii și populația cu un acces mai jos la acest tip de servicii din zonele de Nord și Sud.

 Tot la capitolul reușite a fost trecută modificarea Regulamentului cu privire la numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice şi a Contractului-tip de management al instituţiei, astfel încât numirea în funcție a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice să se facă prin concurs cu criterii clare, transparente și echitabile, dar și majorarea de circa 3 ori a indemnizațiilor unice pentru absolvenții medici și farmaciști.

Ministerul Educației 

 Cel de-al treilea minister care și-a prezentat realizările în primele cinci luni de activitate este Ministerul Educației. Printre realizări sunt menționate revizuirea și îmbunătățirea Metodologiei de evaluare criterială prin descriptori aplicată în clasele primare, inițierea procedurii de revizuire a Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general, dar și  elaborarea proiectului Metodologiei de echivalare a calificărilor obținute până la aprobarea Cadrului Național al Calificărilor.

De asemenea șefii de la Educație se laudă cu  instituirea a patru Centre de validare a educației nonformale și informale, cu elaborarea unui nou proiect de metodologie de finanțare a învățământului superior per student, în baza de indicatori de performanță, dar și cu aprobarea Programului național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2020-2023 și Planului de acțiuni privind implementarea acestuia.

Tot la capitolul realizări sunt trecute aprobarea unui nou regulament cu privire la modul de finanțare din bugetul de stat a proiectelor culturale desfășurate de organizațiile necomerciale, depolitizarea Premiului Național al Republicii Moldova dar și inițierea proceduri de auditare a instituțiilor cu profil sportiv din subordine.

Ministerul Justiției

Șefii de laMinisterul Justiției susțin că  demarat mai multe reforme care au drept scop asigurarea independenței și integrității judecătorilor și procurorilor, creșterea profesionalismului și fortificarea mecanismelor de responsabilizare a acestora, eficientizarea mecanismelor de control al averii și intereselor, astfel încât integritatea actorilor în sectorul justiției să fie asigurată, precum și combaterii fenomenului corupției care finalmente afectează toate domeniile.

 Instituția precizează că politicile realizate de Ministerul Justiției în perioada celor 5 luni de activitate, derivă în cea mai mare parte din Programul de activitate al Guvernului, care este transpus într-un Plan de acțiuni pentru anii 2019-2020, dar și din alte documente de politici naționale și sectoriale, cât și din necesitățile și disfuncționalitățile semnalate în practică pe anumite domenii.

 AGORA amintește pe 8 noiembrie, prim-ministra a venit în fața deputaților pentru a prezenta proiectul de angajare de răspundere a Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii. Imediat după discursului Maiei Sandu, socialiștii au anunțat că înregistrează o moțiune de cenzură împotriva Executivului.

Totul a pornit de la anunțul făcut de ministra Justiției, Olesea Stamate, care a spus că rezultatele concursului realizat de comisia de preselecție a procurorului general vor fi anulate. Și asta pentru că unul dintre membrii comisiei ar fi votat disproporționat. Este vorba de membrul delegat de președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi.

La scurt timp, socialiștii au ieșit în public cu solicitarea de demitere a ministrei Olesea Stamate. Între timp, Guvernul a votat angajarea de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii. Potrivit proiectului, prim-ministrul ar urma să înainteze Consiliului Superior al Procurorilor o listă scurtă cu cel puțin doi candidați pentru funcția de procuror general.

Decizia Executivului a fost criticată imediat de socialiști și de președintele Igor Dodon, care au spus că, dacă Maia Sandu nu își retrage decizia, Guvernul riscă să cadă.

Maia Sandu a declarat însă că este gata să-și asume costurile, „inclusiv căderea Guvernului”.Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Președinta Parlamentului European consideră necesară accelerarea procedurii de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE

Președinta Parlamentului European consideră necesară accelerarea procedurii de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE

Noi antrenamente militare. Armata Națională va desfășura exercițiul multinațional „JCET-2022”

Noi antrenamente militare. Armata Națională va desfășura exercițiul multinațional „JCET-2022”

Germania a respins propunerea Rusiei de a primi gaze prin gazoductul Nord Stream 2

Germania a respins propunerea Rusiei de a primi gaze prin gazoductul Nord Stream 2

Advertoriale
Spune adio așteptării: Ia-ți imediat cardul tău personalizat de la maib

Spune adio așteptării: Ia-ți imediat cardul tău personalizat de la maib

Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  ANRE a aprobat noul preț pentru energia electrică furnizată de S.A. „Energocom”
 • 2
  Alexei Navalnîi și Svetlana Tihanovskaia, propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace. Decernarea va avea loc de ziua lui Putin
 • 3
  Sală arhiplină la Palatul Național. Peste 1.800 de spectatori au urmărit filmul CARBON în cadrul premierei naționale
 • 4
  Etapă finală: Putin a semnat legile de anexare a teritoriilor ucrainene (HARTĂ)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.