Și-au punctat reușitele și s-au lăudat cu proiectele propuse. Mai multe ministere au prezentat rapoarte de activitate pentru ultimele cinci luni

Și-au punctat reușitele și s-au lăudat cu proiectele propuse. Mai multe ministere au prezentat rapoarte de activitate pentru ultimele cinci luni

Mai multe ministere din Cabinetul Sandu au început săptămâna cu câte un raport de activitate pentru primele cinci luni de activitate. Documentele punctează reușitele din ultima perioadă, dar și investițiile contractate, precum și schimbările pozitive care au rezultat în urma implementării proiectelor. 

Ministerul Agriculturii 

Printre reușitele punctate de Ministerul Agriculturii în ultimele cinci luni se numără eliminarea efectului de monopol la export de nuci și produse derivate din nuci, negocierea măririi cotelor de export la produse agro-alimentare către UE fără taxe vamale, dar și evaluarea subvențiilor acordate în perioada anilor 2015-2019.

De asemenea, șefii de la Agricultură se laudă cu aprobarea mecanismului de subvenționare în avans a trei noi măsuri de dezvoltare rurală din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, dar și cu debursarea a două granturi investiționale în valoare de aproximativ 700 mii de dolari pentru două grupuri de producători.

Avansarea negocierilor cu Fondul Global de Mediu pentru alocarea a 3 milioane de dolari pentru cofinanțarea MAC-P pentru activitățile de promovare și investițiile în agricultura conservativă și crearea fâșiilor de împădurire, lansarea aplicației mobile Catalogul Produselor Alimentare Certificate și simplificarea procedurii de depunere a dosarelor pentru recunoașterea grupurilor de producători se numără, de asemenea, printre reușitele Ministerului.

Instituția a mai punctat la capitolul reușite atragerea fondurilor externe în sumă de 23,5 milioane Euro pentru dezvoltarea regional, relansarea finanțării proiectelor din Fondul național de dezvoltare regională dar și continuarea proiectului locuințelor sociale.

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății trece la capitolul reușite procurarea unui aparat linear pentru radioterapie pentru pacienții oncologici. Aparatul va îmbunătăți calitatea serviciilor de tratament și va micșora considerabil rândurile de așteptare a pacienților. O altă reușită estemajorarea plăților pentru munca de noapte a personalului medical și non-medical încadrat în sistemul asigurării obligatorii de asistență medical, dar și eliminarea monopolului în prestarea serviciilor de dializă în ambulatoriu reducându-se termenul de 25 ani al parteneriatului public-privat.

De asemenea,  Ministerul Sănătății se laudă cu identificarea și agrearea surselor financiare în sumă de 10 milioane de euro din partea Guvernului României pentru extinderea serviciilor de diagnostic medical pentru copii și populația cu un acces mai jos la acest tip de servicii din zonele de Nord și Sud.

 Tot la capitolul reușite a fost trecută modificarea Regulamentului cu privire la numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice şi a Contractului-tip de management al instituţiei, astfel încât numirea în funcție a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice să se facă prin concurs cu criterii clare, transparente și echitabile, dar și majorarea de circa 3 ori a indemnizațiilor unice pentru absolvenții medici și farmaciști.

Ministerul Educației 

 Cel de-al treilea minister care și-a prezentat realizările în primele cinci luni de activitate este Ministerul Educației. Printre realizări sunt menționate revizuirea și îmbunătățirea Metodologiei de evaluare criterială prin descriptori aplicată în clasele primare, inițierea procedurii de revizuire a Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general, dar și  elaborarea proiectului Metodologiei de echivalare a calificărilor obținute până la aprobarea Cadrului Național al Calificărilor.

De asemenea șefii de la Educație se laudă cu  instituirea a patru Centre de validare a educației nonformale și informale, cu elaborarea unui nou proiect de metodologie de finanțare a învățământului superior per student, în baza de indicatori de performanță, dar și cu aprobarea Programului național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2020-2023 și Planului de acțiuni privind implementarea acestuia.

Tot la capitolul realizări sunt trecute aprobarea unui nou regulament cu privire la modul de finanțare din bugetul de stat a proiectelor culturale desfășurate de organizațiile necomerciale, depolitizarea Premiului Național al Republicii Moldova dar și inițierea proceduri de auditare a instituțiilor cu profil sportiv din subordine.

Ministerul Justiției

Șefii de laMinisterul Justiției susțin că  demarat mai multe reforme care au drept scop asigurarea independenței și integrității judecătorilor și procurorilor, creșterea profesionalismului și fortificarea mecanismelor de responsabilizare a acestora, eficientizarea mecanismelor de control al averii și intereselor, astfel încât integritatea actorilor în sectorul justiției să fie asigurată, precum și combaterii fenomenului corupției care finalmente afectează toate domeniile.

 Instituția precizează că politicile realizate de Ministerul Justiției în perioada celor 5 luni de activitate, derivă în cea mai mare parte din Programul de activitate al Guvernului, care este transpus într-un Plan de acțiuni pentru anii 2019-2020, dar și din alte documente de politici naționale și sectoriale, cât și din necesitățile și disfuncționalitățile semnalate în practică pe anumite domenii.

 AGORA amintește pe 8 noiembrie, prim-ministra a venit în fața deputaților pentru a prezenta proiectul de angajare de răspundere a Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii. Imediat după discursului Maiei Sandu, socialiștii au anunțat că înregistrează o moțiune de cenzură împotriva Executivului.

Totul a pornit de la anunțul făcut de ministra Justiției, Olesea Stamate, care a spus că rezultatele concursului realizat de comisia de preselecție a procurorului general vor fi anulate. Și asta pentru că unul dintre membrii comisiei ar fi votat disproporționat. Este vorba de membrul delegat de președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi.

La scurt timp, socialiștii au ieșit în public cu solicitarea de demitere a ministrei Olesea Stamate. Între timp, Guvernul a votat angajarea de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii. Potrivit proiectului, prim-ministrul ar urma să înainteze Consiliului Superior al Procurorilor o listă scurtă cu cel puțin doi candidați pentru funcția de procuror general.

Decizia Executivului a fost criticată imediat de socialiști și de președintele Igor Dodon, care au spus că, dacă Maia Sandu nu își retrage decizia, Guvernul riscă să cadă.

Maia Sandu a declarat însă că este gata să-și asume costurile, „inclusiv căderea Guvernului”.Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Se sistează activitatea zonelor de agrement și a cluburilor de noapte. Ce restricții vor fi impuse în capitală (DOC)

Se sistează activitatea zonelor de agrement și a cluburilor de noapte. Ce restricții vor fi impuse în capitală (DOC)

Record după record: 3.255 de persoane au fost confirmate pozitiv la COVID-19

Record după record: 3.255 de persoane au fost confirmate pozitiv la COVID-19

Avocații intră în grevă pentru următoarele patru zile în semn de protest față de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură

Avocații intră în grevă pentru următoarele patru zile în semn de protest față de amendamentul înaintat la legea cu privire la avocatură

Advertoriale
Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

Dobândă preferențială la credite, dacă primiți salariul pe cardul FinComBank

Maib și Western Union lansează serviciul de transfer de bani din străinătate direct pe card

Maib și Western Union lansează serviciul de transfer de bani din străinătate direct pe card

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

Maib continuă lanțul de modernizări. Acum Sucursala Bălți are un nou design modern și comod pentru clienți

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un autocar de pe linia Chişinău-Bucureşti a ars în totalitate pe traseu
 • 2
  Dodon, despre proiectul politic al lui Ceban: Primarul nu a consultat și nu trebuie să consulte cu noi această decizie
 • 3
  Kremlinul consideră că problema suspendării livrărilor de gaze către Moldova este una „strict comercială”
 • 4
  Gazprom cere ultimativ achitarea avansului pentru consumul de gaze până pe 20 ianuarie. Guvernul ia în calcul o nouă stare de urgență
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.