„Eu sper că se poate merge mai departe. Și în PSRM sunt oameni cinstiți, care vor să facă lucrurile corect, să trăiască într-o societate prosperă. Fără încrederea în justiție și în țară, oamenii vor pleca. Avem o problemă serioasă, dar ea poate fi depășită, dacă va fi retrasă moțiunea. Să revenim, să discutăm încă odată condițiile. Dacă noi renunțăm, procurorul va fi o persoană cu probleme de integritate”, a declarat Maia Sandu.

Șefa Cabinetului de miniștri a adăugat că dacă deputații din PSRM vor vota pentru demiterea Guvernului,  reforma justiției va bate pasul pe loc. Dacă moțiunea va fi susținută de socialiști, între cele două partide care formează coaliția de guvernare nu va mai exista loc de discuții, spune Sandu:

„Nu avem ce să discutăm cu ei dacă nu putem să prezentăm rezultate pe acest segment. Noi nu ne ținem de funcții cu orice preț. Dacă Dodon vrea să ne scoată, să-și assume consecințele. Nu m-aș mira să aibă discuții cu PD. Dodon discută cu cei mai corupție judecători din sistem și le promite protecție, cu procurori corupție, cu oameni din instituții de reglementare. Nu m-aș mira să se ducă asemenea discuții și cu oamenii din PD”.

AGORA precizează că pentru ca Guvernul Sandu să pice, este necesar votul a 51 de deputați. Socialiștii au 36 de parlamentari, respectiv mai au nevoie de încă 15 voturi. Deși democrații au spus, inițial, că vor susține „orice altă propunere de demitere a Executivului”, luni, Sergiu Sîrbu nu s-a arătat atât de categoric. Prezent la comisia juridică, acesta a spus că „votul politic nu s-a decis încă”. Dacă fracțiunea PD, care numără 30 de deputați, va susține moțiunea de cenzură, Guvernul Sandu ar putea pica cu aproape 2/3 din voturile deputaților. 

Amintim că moțiunea a fost depusă pe 8 noiembrie, de fracțiunea socialiștilor din Parlament, în contextul angajării răspunderii în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!