Ședință matinală la Guvern. Ce proiecte votează Cabinetul Sandu înainte de o posibilă demitere

Ședință matinală la Guvern. Ce proiecte votează Cabinetul Sandu înainte de o posibilă demitere
Foto: Agora.md/Cristina Tocan

Cu două ore înainte de ședința Parlamentului la care se va dezbate moțiunea de cenzură, Guvernul Sandu se convoacă în propria ședință. Miniștrii din actualul cabinet vor pune în discuție 16 subiecte.

Ordinea de zi e deschisă de subiectul cadrelor, care rămâne o necunoscută până în debutul ședinței.

Urmează trei proiecte sociale, prezentate de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco. 

Sănătate, Muncă și Protecție Socială

Primul proiect al lui Nemerenco, al doilea pe ordinea de zi, prevede extinderea listei de beneficiari din rândul victimelor reabilitate ale represiunilor politice. La modul practic, MSMPS dispune ca toate persoanele din această categorie să beneficieze de ajutoare lunare de la stat, indiferend dacă primesc sau nu alocații sociale sau pensii sociale. Pentru asta, din bugetul de stat se vor oferi 12 milioane de lei.

Un alt proiect prezentat de Nemerenco prevede că soldații, militarii, colaboratori ai organelor securității statului, care au fost răniți sau au suferit vreo contuzie/dizabilitate pe urma slujbei vor putea primi compensații bănești în locul foilor la sanatoriu. 

Într-un final, Nemerenco dă aviz pozitiv și unui proiect de lege venit din Parlament. Mai exact, aceste prevede sporirea gradului de protecție socială a circa 21 mii de beneficiari de alocații sociale de stat (persoane cu dizabilități și persoane vîrstnice) care nu îndeplinesc condițiile necesare pentru obținerea dreptului la pensie. Conform prevederilor proiectului de lege, se propune majorarea cuantumului alocațiilor sociale cu 40% pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate și medii, ceea ce va ajunge să reprezinte 80% din cuantumul pensiei minime pentru această categorie, și cu 30% pentru persoanele vârstnice și va constitui 50% din cuantumul pensiei minime pentru limită de vîrstă, stabilit anual de către Guvern. 

Economie și Infrastructură

Guvernul planifică să ratifice două părți componente ale Acordul de finanțare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare privind Proiectul de dezvoltare al sistemului electroenergetic. Proiectul presupune interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, pentru care Banca Mondială urmează să acorde Republicii Moldova un împrumut în valoare totală de 61 de milioane de euro.

Educație

Proiectul propus de ministra Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, prevede demararea negocierilor asupra Protocolului de colaborare dintre Ministerele Educației din R.Moldova și cel din România. Actul urmează să intre în viguare din momentul semnării, pentru o perioadă de 5 ani. 

Afaceri externe

Pe ordinea de zi a cabinetului de miniștri este inclus proiectul de lege ce prevede inițierea negocierilor cu statul Ucraina în vederea călătoriilor fără vize a cetățenilor din ambele țări. Mai exact, acordul ar ura să permită călătoria persoanelor în baza actelor de identitate de uz intern, dar și aflarea fără vize a cetățenilor ambelor țări pe teritoriul statelor Părți.

Proiectul înaintat de ministrul Economiei și Infrastructurii, printre ultimele trei din ședința Executivului prevede un proiect despre aprobarea Regulamentului privind modul de desfăşurare a concursului pentru obţinerea licenţei de comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii, de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, către agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova.

La fel, un proiect propus de Brînzan vizează sfera navală a R.Moldova. Proiectul vine să reglementeze procedura de încărcare/descărcare a transportului fluvial la cheiurile neamenajate.Regulile vor include prevederi cu referire la pregătirea cheiului (țărmului) pentru acostarea sau plecarea navelor, asigurarea procesului de încărcare și descărcare a mărfurilor, acțiuni în caz de condiții meteorologice nefavorabile. Proiectul vizează portul Giurgiulești ce se prevede a fi mărit.

Afaceri interne

Ultimul subiect pe ordinea de zi este inclus de ministrul de Interne, Andrei Năstase și prevede reducerea personalului din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) de la 9223 de persoane la 9156 de persoane, totodată, se prevede ca numărul limită a personalului din unitatea centrală a IGP să fie majorat de la 111 persoane, la 220 de angajați. Hotărârea de guvern, propusă de Năstase, prevede și alte schimbări a numărului de personal în Direcțiile și subdiviziunile instituției.

Amintim că marți, la ora 10:00, plenul Parlamentului se convoacă pentru a dezbate moțiunea de cenzură a PSRM contra Guvernului Sandu. Pentru ca aceasta să treacă, socialiștii au nevoie de încă 15 voturi, în plus la ale lor 36. De cealaltă parte, democrații nu zic nici da, nici nu, iar Guvernul Sandu se pare că deja își „face bagajele”. Luni, 11 noiembrie, mai multe ministere au prezentat rapoarte de activitate pentru ultimele cinci luni, iar începând cu ora 8:00 dimineața, cu două ore înainte de dezbaterea moțiunii, Executivul se întrunește pentru a examina subiectele sus menționate.

Vezi și aceste știri
Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis alerta pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis alerta pentru ciuma bubonică

Accident matinal în capitală: Două mașini, făcute zob, după ce s-au ciocnit (FOTO)

Accident matinal în capitală: Două mașini, făcute zob, după ce s-au ciocnit (FOTO)

Un consilier municipal a fost testat pozitiv la COVID-19. Ședința CMC, amânată

Un consilier municipal a fost testat pozitiv la COVID-19. Ședința CMC, amânată

Advertoriale
Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
  Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Enciclopedia „Vreau să știu partidele” și de ce alegerea unei denumiri de formațiune seamănă cu un joc de păcănele (AUDIO)
 • Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Născut în câmp și abandonat! Un micuț a fost găsit într-o fâșie forestieră
 • Un proiect grandios de educație financiară va fi lansat la nivel național și patronat de o...
Cele mai populare
 • 1
  Gațcan iese la rampă, din nou: Își retrage plângerea depusă la Procuratura Generală (VIDEO)
 • 2
  Chicu, către Sandu: „Țâfna Maiei depășește orice limită”
 • 3
  „Nici Sandu, nici partenerul ei Candu nu au dreptul să împiedice Guvernul”: Chicu cere, din nou, deputaților să susțină angajarea răspunderii
 • 4
  12 angajați din școlile și grădinițele din Chișinău, infectați cu COVID-19, iar cinci instituții de învățământ - plasate în carantină
Autentificare