„Problema nu e la minister”. Brânzan, despre protestele transportatorilor: S-au ridicat și au spus că merg la Președinție, dar au ajuns la Bălți

„Problema nu e la minister”. Brânzan, despre protestele transportatorilor: S-au ridicat și au spus că merg la Președinție, dar au ajuns la Bălți

În cadrul ședinței plenului Parlamentului de marți, ministrul Economiei și Infrastructurii a vorbit despre situația transportatorilor de mărfuri care protestează în ultima perioadă atât la Chișinău, cât și la Bălți, unde au blocat un drum național. Vadim Brânzan spune că în urma discuțiilor avute cu transportatorii, aceștia au înțeles că problema nu este la minister, ci la Președinție. Totodată, Brânzan consideră că problema lipsei autorizațiilor de transport a mărfurilor în Federația Rusă a apărut însăși din existența acestor autorizații, care ar trebui elimintate. „S-a creat o întreagă piață neagră a acestor permise, care se vindeau pe timp de vară câte 4-500 de euro bucata. Înmulțiți la 10 mii de permise, este vorba despre 40 de milioane de euro care dispăreau pe piața neagră. Am oprit acest lucru. De la anul viitor acest lucru nu se mai întâmplă”, a declarat Brânzan.

Subiectul autorizațiilor de transport mărfurilor în Federația Rusă a fost abordat de socialistul Oleg Lipskii, care s-a interesat despre situația din domeniu în contextul protestelor transportatorilor.

Potrivit lui Vadim Brânzan, problema autorizațiilor a apărut din prima zi de când a preluat conducerea Ministerului Economiei.

Publicitate

„Cele 15000 de autorizații eliberate de Rusia au fost epuizate până în luna iunie și am început să discutăm cu omologii de la Ministerul Transporturilor din Rusia pentru a obține mai multe autorizații de transport. S-au făcut eforturi mari, în primul rând din partea domnului Slusari și a președintelui republicii, care m-a rugat să-l asist la Moscova, unde m-am întâlnit cu ministrul Transportului din Rusia. Am obținut, în rezultat, 1250 de autorizații”, a declarat Brânzan.

„Constat faptul că peste 1000 de autorizații se află la transportatorii din R. Moldova și nu sunt folosite. ANTA a început să-i verifice și să-i amendeze pe cei care le-au obținut nu le folosesc”, a dezvăluit ministrul.

„Săptămâna trecută ne-am întâlnit cu reprezentanții Ministerului Transportului din Rusia, și i-am convins să ne elibereze încă 1000 de autorizații, și au fost de acord. Însă au telefonat la Moscova, unde li s-a spus că nu ar fi frumos pentru că am promis președintelui 500, iar vouă să vă dăm 1500. Aceste 1000 de autorizații suplimentare le-am transferat pentru anul viitor, când vom avea 16000, nu 15000. Dar nu asta-i problema”, a spus Brânzan.

„Sunt două probleme aici. Cei care blochează drumurile la Bălți nu reprezintă AITA, care e cea mai mare asociație cu transportatori marfari. Săptămâna trecută, personal secretarul de stat al Transporturilor s-a întâlnit cu reprezentanții lor și i-a convins că problema nu e la minister. Ei s-au ridicat și au spus că merg la Președinție. La Președinție nu au ajuns, dar au ajuns la Bălți. Haideți să nu manipulăm cu asta. AITA nu are treabă cu asta”, a mai spus ministrul Economiei.

„Problema fundamentală nu e aici, dar e că trebuie eliminate aceste permise care au fost introduce artificial la data de 3 decembrie 2015, când la solicitarea viceministrului Transporturilor de atunci a fost introdusă această cotă. Ulterior s-a creat o întreagă piață neagră a acestor permise, care se vindeau pe timp de vară câte 4-500 de euro bucata. Înmulțiți la 10 mii de permise, este vorba despre 40 de milioane de euro care dispăreau pe piața neagră. Am oprit acest lucru. De la anul viitor acest lucru nu se mai întâmplă”, a declarat el

Ministrul în exercițiu al Economiei și Infrastructurii a adăugat că săptămâna viitoare va merge la Moscova, la invitația omologului său rus, unde va aboda subiectul liberalizării totale a transportului cu Federația Rusă. Odată cu demiterea Guvernului, nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla.

Amintim că luni, 11 noiembrie, mai mulți șoferi de tiruri au ieșit în stradă și au blocat traseul Bălți-Chișinău, porțiunea de la intrarea în orașul Bălți.

De menționat că acesta nu este primul protest al șoferilor de tiruri. Aceștia au protestat și săptămâna trecută, în mai multe localități din țară.

Transportatorii cer de la autoritățile moldovenești să ceară și ei de la Federația Rusă, la rândul lor, majorarea numărului de autorizații de intrare a camioanelor noastre pe teritoriul acestui stat. Oamenii spun că, în lipsa acestor autorizații, marfa este transportată de șoferii din alte țări, iar ei rămân fără lucru.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal