
„Acest vot transmite semnale îngrijorătoare”. UE și România, primele reacții la demiterea Guvernului Sandu
Primele reacții de peste hotare la demiterea Guvernului Sandu. Uniunea Europeană și România au emis câte un comunicat de presă în care au condamnat votul de neîncredere acordat Executivului condus de Maia Sandu. UE susține că votul PD-PSRM „transmite semnale îngrijorătoare” cu privire la procesul de reforme în R. Moldova.
・
Una dintre primele reacții la demiterea Guvernului a venit de peste Prut, de la președintele Klaus Iohannis.
„Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”, se arată în comunicat.
În reacția semnată de Iohannis se arată că, în cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu „a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană” și a luptei împotriva corupției.
„În perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european. În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”, se spune în adresarea lui Iohannis.
Reacția Uniunii Europene
O altă opinie vine din partea UE.
„Votul de neîncredere, legat de modul de alegere a procurorului general, transmite semnale îngrijorătoare cu privire la procesul de reforme din R. Moldova. Coaliția a început un număr de inițiative pentru a-și respecta angajamentele făcute în iunie, în domenii cum ar fi lupta contra corupției, independența justiției și investgarea fraudei bancare”, notează comunicatul UE.
Potrivit partenerilor externi, necesitatea acestor reforme nu a dispărut.
„Vom continua să ne bazăm, în relația noastră cu R. Moldova, pe principiul condiționalității și a respectului buchiei legii”, conchid europenii.
Executivul condus de Maia Sandu a fost demis în cadrul ședinței Parlamentului de marți, 12 noiembrie. Majoritatea voturilor a fost asigurată de fracțiunile PSRM și PDM. Pentru moțiune au votat 63 de deputați. P. Șor s-a abținut de la vot.