Conform datelor unui chestionar al grupului de inițiativă, angajarea în câmpul muncii este cea mai gravă problemă. Peste 80% din femeile rome chestionate nu au un loc de muncă oficial, dintre care 7% s-au confruntat cu o atitudine discriminatoare pe baza de etnie. Un alt motiv care împiedică angajarea în câmpul muncii este lipsa studiilor. Peste 40% din femei nu au nici măcar patru clase finalizate, deși cca 60% au specificat că și-ar fi dorit să continue studiile.

Într-o conferință de presă, Cristina Raducan, președinta Rețelei Femeilor și Fetelor Rome din Moldova, a menționat recomandările și soluțiile necesare pentru a îmbunătăți rezultatele sondajului realizat și de a susține populația de etnie romă. „Este necesară deschiderea școlilor pentru fetele și femeile rome, precum și desfășurarea anumitor training-uri adaptate pentru ele. Femeile și fetele trebuie să fie încurajate să-și continue studiile și informate cu privire la oportunitățile de angajare”, menționează Raducan.

Realizarea manifestului a întrunit și aspecte pozitive. „La începutul sondajului am crezut că 90-100% vor menționa că trăiesc mai rău decât alții. Am descoperit însă, că 40% consideră că duc un trai la fel ca toți și 3% mai bine ca ceilalți. Femeile rome participă la alegeri locale și își manifestă dreptul de vot”, a menționat Elena Radița, mediator comunitar or. Râșcani.

Potrivit Rețelei, în Republica Moldova, legea prevede angajarea a 48 de mediatori, care au drept scop informarea privind educația, sănătatea, și accesul la informație, susținerea și ajutorul dezvoltării eficiente a comunităților rome. La momentul actual activează 33 de mediatori pe țară.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 476 femei de etnie romă, din 48 de localități cu o acoperire a întregului teritoriu al țării, atât din mediul urban, cât și rural, privind cele mai importante probleme cu care acestea se confruntă.

*Autor: Ilinca Fiodorov, stagiară

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!