Aproape jumătate din femeile rome din R. Moldova nu au nici măcar patru clase finalizate

Aproape jumătate din femeile rome din R. Moldova nu au nici măcar patru clase finalizate

Multe dintre ele nu au terminat nici măcar școala primară, iar majoritatea nu au loc de muncă oficial. E vorba de femeile rome din Republica Moldova, care întâmpină piedici în accesul la informație, angajare și chiar servicii medicale. În lipsa unor date reale care ar descrie situația femeilor și fetelor rome țară, un grup de inițiativă, Rețeaua Femeilor și Fetelor Rome din Republica Moldova, au realizat un manifest în perioada mai-august a anului curent.

Conform datelor unui chestionar al grupului de inițiativă, angajarea în câmpul muncii este cea mai gravă problemă. Peste 80% din femeile rome chestionate nu au un loc de muncă oficial, dintre care 7% s-au confruntat cu o atitudine discriminatoare pe baza de etnie. Un alt motiv care împiedică angajarea în câmpul muncii este lipsa studiilor. Peste 40% din femei nu au nici măcar patru clase finalizate, deși cca 60% au specificat că și-ar fi dorit să continue studiile.

Într-o conferință de presă, Cristina Raducan, președinta Rețelei Femeilor și Fetelor Rome din Moldova, a menționat recomandările și soluțiile necesare pentru a îmbunătăți rezultatele sondajului realizat și de a susține populația de etnie romă. „Este necesară deschiderea școlilor pentru fetele și femeile rome, precum și desfășurarea anumitor training-uri adaptate pentru ele. Femeile și fetele trebuie să fie încurajate să-și continue studiile și informate cu privire la oportunitățile de angajare”, menționează Raducan.

Publicitate

Realizarea manifestului a întrunit și aspecte pozitive. „La începutul sondajului am crezut că 90-100% vor menționa că trăiesc mai rău decât alții. Am descoperit însă, că 40% consideră că duc un trai la fel ca toți și 3% mai bine ca ceilalți. Femeile rome participă la alegeri locale și își manifestă dreptul de vot”, a menționat Elena Radița, mediator comunitar or. Râșcani.

Potrivit Rețelei, în Republica Moldova, legea prevede angajarea a 48 de mediatori, care au drept scop informarea privind educația, sănătatea, și accesul la informație, susținerea și ajutorul dezvoltării eficiente a comunităților rome. La momentul actual activează 33 de mediatori pe țară.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 476 femei de etnie romă, din 48 de localități cu o acoperire a întregului teritoriu al țării, atât din mediul urban, cât și rural, privind cele mai importante probleme cu care acestea se confruntă.

*Autor: Ilinca Fiodorov, stagiară

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal