Dodon: „Avem două soluții în ceea ce ține de numirea procurorului general”

Dodon: „Avem două soluții în ceea ce ține de numirea procurorului general”

Procurorul general ar putea fi numit printr-un nou concurs sau s-ar putea reveni la concursul anulat. Aceasta este opinia șefului statului, Igor Dodon, care a menționat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune Moldova1, că printre cei patru candidați care au participat la etapa anulată, s-ar găsi un procuror general potrivit.

Șeful statului spune că reforma justiție trebuie continuată. În ceea ce ține de numirea procurorului general, Dodon vede câteva soluții:

„Avem două soluții în ceea ce ține de numirea procurorului general. Una ar fi să anunțăm concurs nou, guvern nou și ministru al justiției.

Altă soluție ar fi să se revină la concursul anulat și rezultatele acelui concurs să fie trimis spre aprobare la CSP”, crede președintele. Mai mult, acesta este convins că printre persoanele, care au participat la concursul anulat, ar fi și candidaturi ce trebuie revăzute:

„Maia Sandu a discutat cu fiecare candidat în parte și după asta a dat indicații să fie anulat concursul. Cu asta ne vom clarifica pe urmă. Eu nu am discutat cu niciunul, dar considerat că între cei patru sunt oameni care pot face față cerințelor pentru funcția de procuror general”, spune Dodon.

Amintim că concursul de suplinire a funcției de procuror general a fost anulat la 6 noiembrie de ministra Justiției, Olesea Stamate. Potrivit ei, unul dintre membrii comisiei ar fi oferit mai multe puncte pentru anumiți candidați și prea puține pentru alții, fapt care a influențat rezultatul final.

Drept urmare, în aceeași zi, Guvernul s-a întrunit în ședință, angajându-și răspunderea prin votarea unor modificări la legea Procuraturii. Conform reglementărilor, premierul urma să propună Consiliului Superior al Procurorilor doi candidați la funcția de procuror general.

Colegii din PSRM au considerat, însă, acțiunea prim-ministrei ilegală și au înaintat o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Sandu. Ulterior, la 12 noiembrie Executivul condus de Maia Sandu a fost demis în cadrul ședinței Parlamentului, majoritatea voturilor fiind din partea fracțiunilor PSRM și PDM. Înainte de vot, prim-ministra Maia Sandu a citit un raport privind activitatea Guvernului. Pentru moțiune au votat 63 de deputați.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.