„Zarurile sunt deja aruncate, se așteaptă Guvern tehnocrat”. Blocul ACUM nu acceptă un alt premier decât Maia Sandu: Problema principală e Igor Dodon (VIDEO)

„Zarurile sunt deja aruncate, se așteaptă Guvern tehnocrat”. Blocul ACUM nu acceptă un alt premier decât Maia Sandu: Problema principală e Igor Dodon (VIDEO)

Principalul element destabilizator în actuala criză politică este președintele R. Moldova, Igor Dodon. Declarația le aparține reprezentanților blocului ACUM, Alexandru Slusari (PPDA) și Igor Grosu (PAS), care au participat astăzi la consultările cu șeful statului, după demiterea de marți a Guvernului Sandu. Potrivit lui Grosu, singura variantă pe care o examinează blocul ACUM este aceeași componență și agendă a Guvernului în frunte cu Maia Sandu. În același timp, Alexandru Slusari a declarat că zarurile au fost aruncate, iar socialiștii și Dodon pregătesc un Guvern tehnocrat. „Acest scenariu a fost pregătit cu mult timp înainte”, l-a completat Grosu.

„Elementul destabilizator în politica actuală rămâne a fi Președinția. Și comportamentul, și mesajele pe care le-a avut Președinția în ultimele cinci luni au dus la criza politică actuală. Vedem o încercare mai camuflată ca în spatele blocului ACUM să se preia încet instituțiile statului. Blocul ACUM nu poate fi paravan în spatele căruia acest lucru se întâmplă, deși el ne-a asigurat și azi că nu vrea să fie al doilea oligarh”, a declarat deputatul PAS, Igor Grosu.

„Am fost întrebați pe cine vedem în ipostaza de prim-ministru. Am reiterat că în această funcția poate fi doar Maia Sandu, cu actuala garnitură de miniștri și cu lucrurile pe care le-am asumat, cu reforma justiției, cu depolitizarea. Doar în acest caz pot avea loc discuții”

Autor:

Publicitate

„Le-am spus foarte franc, credem, și dânsul a confirmat ieri acest lucru, că dacă n-ar fi fost procurorul general piatra de care s-a împiedicat această construcție, ei veneau cu un alt motiv. Poate indexarea pensiei, poate altceva. Dânsul probabil se pregătește tot mai insistent de alegerile prezidențiale din 2020”, a mai spus Grosu.

„Era de așteptat că a doua zi după demiterea Guvernului, blocul ACUM să nu vină cu o altă abordare, deziderate și componență a Guvernului. Guvernul reformator și pro-european, axat pe reforma Justiției, unde compomisuri nu pot fi. Schimbări nimeni n-ar trebui să aștepte, dar chiar dacă venim cu o altă formulă - ceea ce nu poate fi - după ce s-a întâmplat ieri, ce garanții sunt că nu va interveni președintele permanent în actul de guvernare, contrar Constituției?”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

„Aici e cea mai mare problemă, nu în PSRM. Noi facem distincție între PSRM și Igor Dodon. Cu toate rezervele și problemele, cu PSRM am comunicat și în multe cazuri identificam soluții. Tot timpul factorul destabilizator, de unde venea problema, era Igor Dodon. Principala problemă este Igor Nicolaevici Dodon. Din câte am înțeles, zarurile sunt deja aruncate, se așteaptă Guvern tehnocrat. Ce facem noi acum sunt formalități”, a spus Slusari.

Autor:

O oră mai devreme, șeful statului a avut consultări cu fracțiunea Partidului Socialiștilor. În urma discuțiilor, Zinaida Greceanîi a declarat că este gata să examineze orice candidatură la funcția de prim-ministru, propusă de președintele Igor Dodon, chiar și fără a avea o majoritate parlamentară. Asta dacă nu se va ajunge la un acord cu reprezentanții blocului ACUM, a spus ea. Totodată, socialiștii propun oficial blocului ACUM să creeze o nouă majoritate parlamentară, însă în alte condiții: fără ca ACUM să-și asume întreaga responsabilitate pe Guvern și ca noul premier să nu fie Maia Sandu.

După consultările cu PSRM și blocul ACUM, Igor Dodon va discuta cu fracțiunea PDM (la 12:00) și cu fracțiunea Partidului Șor (la 13:00).

Citește și: Ce urmează după demiterea Guvernului Sandu? Mingea e pe terenul lui Dodon

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal