Dodon dă din deget Guvernului în exercițiu și nu vede șanse pentru o majoritate PSRM-ACUM. Concluziile după discuția cu democrații: „N-am dat garanții nimănui” (VIDEO)

Dodon dă din deget Guvernului în exercițiu și nu vede șanse pentru o majoritate PSRM-ACUM. Concluziile după discuția cu democrații: „N-am dat garanții nimănui” (VIDEO)
Foto: rferl.org

După consultările avute cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare, Igor Dodon a declarat că pozițiile PSRM și a blocului ACUM sunt diametral opuse. Totodată, șeful statului spune că va face tot posibilul pentru a evita alegerile anticipate, iar în acest scop va propune un Guvern minoritar, însă la această etapă nu s-a discutat despre un anume candidat. În același timp, Dodon a observat disponibilitatea fracțiunii PDM de a vota un Guvern tehnocrat.

„Anticipatele pot fi evitate prin două scenarii. 1 - crearea unei majorități parlamentare stabile, care poate fi doar între PSRM și ACUM. 2 - votarea unui Guvern tehnic propus de președinte”, a declarat șeful statului.

Despre discuțiile cu PSRM

Potrivit lui, la consultări socialiștii au transmis că sunt gata să discute cu blocul ACUM pentru a crea o nouă majoritate parlamentară, dar premierul să fie altul decât Maia Sandu.

Despre discuțiile cu ACUM

„Cei de la ACUM au spus că ei categoric nu acceptă această formulă și insistă pe aceeași componență și aceeași agendă Guvernului, plus ca președintele să plece din funcție”, a spus Dodon.

Despre discuțiile cu PDM

„Din câte am înțeles, ei sunt axați pe etapa de reforme interne, nu-și doresc alegeri anticipate și au spus ferm că nu vor să facă o majoritate cu nimeni. În ce privește Guvernul, au spus că trebuie să vadă candidatura pentru funcția de premier, componența Guvernului și programul de guvernare”, a spus Dodon, menținând că a avut, în premieră, discuții cu cei din PDM

Despre discuțiile cu P. Șor

Potrivit lui Dodon, reprezentanții Partidului Șor i-au comunicat că fracțiunea parlamentară rămâne în opoziție. „Le-am spus direct că indiferent de poziția mea față de politicieni și partide, ca președinte trebuie să stimez votul cetățenilor. I-au votat peste 100.000 de oameni, asta-i realitatea. Președintele trebuie să discute. A fost primul contact. Ei au spus că rămân în opoziție. Am văzut aici o poziție comună cu ACUM, că ei vor anticipate. Important că a fost prima discuție”, a spus șeful statului.

„Nu văd șanse pentru crearea unui majorități”

„La această etapă nu văd șanse pentru crearea unei majorități parlamentare. Condițiile sunt diametral opuse. Cred că condițiile înaintate de blocul ACUM nu sunt deloc constructive. Sunt ultimatumuri, la fel ca condiția pusă de Maia Sandu prin angajarea răspunderii Guvernului”, a declarat Igor Dodon.

„Responsabil de tot ce se întâmplă în țară este Guvernul în exercițiu”

Președintele le-a dat din deget membrilor Cabinetului de miniștri, pe care i-a acuzat că, odată cu demiterea Guvernului, dau indicații ilegale. „La această etapă responsabil de tot ce se întâmplă în țară este Guvernul în exercițiu Maia Sandu”, le-a transmis șeful statului.

„Cred că ei intenționat încearcă să boicoteze anumite procese sociale și economice. Vreau să-i atenționez, ei sunt miniștrii și prim-ministrul în exercițiu, și responsabilitatea este a lor. Pentru provocări vor răspunde în fața legii. Am auzit deja că s-au dat indicații, ca să nu se plătească salariile pe alocuri” - Igor Dodon

Ce se întâmplă mai departe

Dacă ACUM și PSRM nu vor ajunge la un consens, Igor Dodon va propune o candidatură la funcția de prim-ministru.

„Până pe data de 12 februarie, adică în 3 luni, trebuie să vin cu inițiativa de cel puțin de două ori de înaintare a unui candiat la funcția de prim-ministru, dacă din prima candidatura nu va fi susținută”, a spus el, dând asigurări că „reforma Justiției va fi continuată, indiferent dacă va fi majoritate sau Guvern minoritar”.

Totodată, Igor Dodon a apreciat poziția „foarte echilibrată” a ambasadelor din Republica Moldova față de demiterea Executivului Sandu.

„Nu am discutat garanții pentru nimeni”

Liderul neformal al PSRM a negat zvonurile precum că a oferit garanții democraților, dacă aceștia vor susține un Guvern propus de președinte.

„Nu am dsicutat garanții pentru nimeni. Indiferent de formula guvernării care va fi, dosarele sau anchete care au fost pornite nu vor fi stopate. Cei care au încălcat legea trebuie să răspundă, indiferent de la ce partid. Doar așa vom recăpăta încrederea oamenilor”, a mai spus Dodon.


Amintim că șeful statului, Igor Dodon, a inițiat discuții cu partidele politice din Parlamentul.

Dimineață,  Dodon  a avut consultări cu fracțiunea Partidului Socialiștilor. În urma discuțiilor, Zinaida Greceanîi a declarat că este gata să examineze orice candidatură la funcția de prim-ministru, propusă de președintele Igor Dodon, chiar și fără a avea o majoritate parlamentară. Asta dacă nu se va ajunge la un acord cu reprezentanții blocului ACUM, a spus ea. Totodată, socialiștii propun oficial blocului ACUM să creeze o nouă majoritate parlamentară, însă în alte condiții: fără ca ACUM să-și asume întreaga responsabilitate pe Guvern și ca noul premier să nu fie Maia Sandu.

Ulterior, Dodon a discutat cu reprezentanții blocului ACUM, care au declarat că principalul element destabilizator în actuala criză politică este președintele R. Moldova. La discuții au participat Alexandru Slusari (PPDA) și Igor Grosu (PAS). Potrivit lui Grosu, singura variantă pe care o examinează blocul ACUM este aceeași componență și agendă a Guvernului în frunte cu Maia Sandu. În același timp, Alexandru Slusari a declarat că zarurile au fost aruncate, iar socialiștii și Dodon pregătesc un Guvern tehnocrat. „Acest scenariu a fost pregătit cu mult timp înainte”, l-a completat Grosu.

Au urmat consultațiile cu democrații, care au declarat că nu sunt gata să facă o coaliție cu socialiștii, dar ar putea vota un guvern minoritar.

La final, Igor Dodon a avut consultări și cu reprezentanți ai Partidului Șor, pentru care alegerile anticipate sunt cea mai bună opțiune.

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Vezi și aceste știri
Chironda explică din ce motive sunt defrișați arborii de pe strada Banulescu-Bodoni: „Nu ne permitem să irosim banii pe lucrări necalitative”

Chironda explică din ce motive sunt defrișați arborii de pe strada Banulescu-Bodoni: „Nu ne permitem să irosim banii pe lucrări necalitative”

Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Iată care sunt semnele ce le diferențiază (CARDURI)

Alergiile sezoniere se suprapun cu pandemia COVID-19. Iată care sunt semnele ce le diferențiază (CARDURI)

Două categorii de aparate de zbor, „Jucărie” și „Aeromodel”, nu vor avea nevoie de autorizația ACC pentru operare. Iată noul regulament

Două categorii de aparate de zbor, „Jucărie” și „Aeromodel”, nu vor avea nevoie de autorizația ACC pentru operare. Iată noul regulament

Advertoriale
Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

Ecaterina Ternovețcaia a ales cariera în IT: „În IT trebuie să urmăriți piața și tehnologia, care înregistrează progrese în fiecare zi” (VIDEO)

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

5 lucruri esențiale pentru un elev sau viitor student! Le poți comanda rapid de pe Rozetka.md

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

Moldtelecom va mări de patru ori acoperirea rețelei LTE 4G în țară până la sfârșitul anului 2020

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ed Sheeran va deveni tată! Artistul s-a retras pentru a se bucura de viața de familie
 • 4 sfaturi practice care o să-ți ușureze munca în bucătărie
Cele mai populare
 • 1
  Proteste în Belarus: Forțele de ordine au început să tragă în casele oamenilor (VIDEO/FOTO)
 • 2
  Belarus: Circa 250 de femei îmbrăcate în alb au format un lanț, în Minsk. Acestea stau în tăcere, cu flori în mâini
 • 3
  Dodon: În R. Moldova sunt confirmate patru cazuri de reinfectare cu COVID-19. Imunitatea colectivă în țările UE e de 3%
 • 4
  Președintele anunță deschiderea unui cont pe care persoanele care doresc să susțină agricultorii din Moldova pot face donații
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.