„Anticipatele pot fi evitate prin două scenarii. 1 - crearea unei majorități parlamentare stabile, care poate fi doar între PSRM și ACUM. 2 - votarea unui Guvern tehnic propus de președinte”, a declarat șeful statului.

Despre discuțiile cu PSRM

Potrivit lui, la consultări socialiștii au transmis că sunt gata să discute cu blocul ACUM pentru a crea o nouă majoritate parlamentară, dar premierul să fie altul decât Maia Sandu.

Despre discuțiile cu ACUM

„Cei de la ACUM au spus că ei categoric nu acceptă această formulă și insistă pe aceeași componență și aceeași agendă Guvernului, plus ca președintele să plece din funcție”, a spus Dodon.

Despre discuțiile cu PDM

„Din câte am înțeles, ei sunt axați pe etapa de reforme interne, nu-și doresc alegeri anticipate și au spus ferm că nu vor să facă o majoritate cu nimeni. În ce privește Guvernul, au spus că trebuie să vadă candidatura pentru funcția de premier, componența Guvernului și programul de guvernare”, a spus Dodon, menținând că a avut, în premieră, discuții cu cei din PDM

Despre discuțiile cu P. Șor

Potrivit lui Dodon, reprezentanții Partidului Șor i-au comunicat că fracțiunea parlamentară rămâne în opoziție. „Le-am spus direct că indiferent de poziția mea față de politicieni și partide, ca președinte trebuie să stimez votul cetățenilor. I-au votat peste 100.000 de oameni, asta-i realitatea. Președintele trebuie să discute. A fost primul contact. Ei au spus că rămân în opoziție. Am văzut aici o poziție comună cu ACUM, că ei vor anticipate. Important că a fost prima discuție”, a spus șeful statului.

„Nu văd șanse pentru crearea unui majorități”

„La această etapă nu văd șanse pentru crearea unei majorități parlamentare. Condițiile sunt diametral opuse. Cred că condițiile înaintate de blocul ACUM nu sunt deloc constructive. Sunt ultimatumuri, la fel ca condiția pusă de Maia Sandu prin angajarea răspunderii Guvernului”, a declarat Igor Dodon.

„Responsabil de tot ce se întâmplă în țară este Guvernul în exercițiu”

Președintele le-a dat din deget membrilor Cabinetului de miniștri, pe care i-a acuzat că, odată cu demiterea Guvernului, dau indicații ilegale. „La această etapă responsabil de tot ce se întâmplă în țară este Guvernul în exercițiu Maia Sandu”, le-a transmis șeful statului.

„Cred că ei intenționat încearcă să boicoteze anumite procese sociale și economice. Vreau să-i atenționez, ei sunt miniștrii și prim-ministrul în exercițiu, și responsabilitatea este a lor. Pentru provocări vor răspunde în fața legii. Am auzit deja că s-au dat indicații, ca să nu se plătească salariile pe alocuri” - Igor Dodon

Ce se întâmplă mai departe

Dacă ACUM și PSRM nu vor ajunge la un consens, Igor Dodon va propune o candidatură la funcția de prim-ministru.

„Până pe data de 12 februarie, adică în 3 luni, trebuie să vin cu inițiativa de cel puțin de două ori de înaintare a unui candiat la funcția de prim-ministru, dacă din prima candidatura nu va fi susținută”, a spus el, dând asigurări că „reforma Justiției va fi continuată, indiferent dacă va fi majoritate sau Guvern minoritar”.

Totodată, Igor Dodon a apreciat poziția „foarte echilibrată” a ambasadelor din Republica Moldova față de demiterea Executivului Sandu.

„Nu am discutat garanții pentru nimeni”

Liderul neformal al PSRM a negat zvonurile precum că a oferit garanții democraților, dacă aceștia vor susține un Guvern propus de președinte.

„Nu am dsicutat garanții pentru nimeni. Indiferent de formula guvernării care va fi, dosarele sau anchete care au fost pornite nu vor fi stopate. Cei care au încălcat legea trebuie să răspundă, indiferent de la ce partid. Doar așa vom recăpăta încrederea oamenilor”, a mai spus Dodon.


Amintim că șeful statului, Igor Dodon, a inițiat discuții cu partidele politice din Parlamentul.

Dimineață,  Dodon  a avut consultări cu fracțiunea Partidului Socialiștilor. În urma discuțiilor, Zinaida Greceanîi a declarat că este gata să examineze orice candidatură la funcția de prim-ministru, propusă de președintele Igor Dodon, chiar și fără a avea o majoritate parlamentară. Asta dacă nu se va ajunge la un acord cu reprezentanții blocului ACUM, a spus ea. Totodată, socialiștii propun oficial blocului ACUM să creeze o nouă majoritate parlamentară, însă în alte condiții: fără ca ACUM să-și asume întreaga responsabilitate pe Guvern și ca noul premier să nu fie Maia Sandu.

Ulterior, Dodon a discutat cu reprezentanții blocului ACUM, care au declarat că principalul element destabilizator în actuala criză politică este președintele R. Moldova. La discuții au participat Alexandru Slusari (PPDA) și Igor Grosu (PAS). Potrivit lui Grosu, singura variantă pe care o examinează blocul ACUM este aceeași componență și agendă a Guvernului în frunte cu Maia Sandu. În același timp, Alexandru Slusari a declarat că zarurile au fost aruncate, iar socialiștii și Dodon pregătesc un Guvern tehnocrat. „Acest scenariu a fost pregătit cu mult timp înainte”, l-a completat Grosu.

Au urmat consultațiile cu democrații, care au declarat că nu sunt gata să facă o coaliție cu socialiștii, dar ar putea vota un guvern minoritar.

La final, Igor Dodon a avut consultări și cu reprezentanți ai Partidului Șor, pentru care alegerile anticipate sunt cea mai bună opțiune.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!