Premierul demisionar a spus că „dezoligarhizarea” nu poate continua fără reformarea procuraturii, pentru care însă nu ar fi fost „susținere politică”.
Ne-am axat pe numirea unui procuror general independent pentru că era clar „că nu vom putea merge mai departe” cu restul reformelor legate de Curtea Supremă de Justiție sau curățarea sistemului judecătoresc, a explicat Maia Sandu în cadrul interviului.
Un procuror general „onest” poate începe schimbarea sistemului și poate insista să se lucreze mult pe „dosarele de mare corupție” dar, a continuat premierul în exercițiu, „am fost conștientă de faptul că lui Igor Dodon îi este frică de un procuror independent și eram conștientă că ei vor să oprească reforma justiției la această etapă sau puțin mai târziu”.
Lidera PAS a mai spus că în acest moment nu se pune problema unei alianțe cu Partidul Democrat, care s-a compromis marți, votând moțiunea de cenzură a socialiștilor.
Fără o majoritate parlamentară sau guvern, Maia Sandu crede că prioritatea Blocului ACUM este „să scăpăm țara de următorul pericol și următorul pericol este Igor Dodon. Igor Dodon împreună cu PD-ul încearcă să captureze instituțiile statului. Să ne fure nouă ce am reușit atât de greu”, a mai susținut premierul în exercițiu în interviu.
Amintim că, după anularea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, s-a propus modificarea legii, pentru a permite premierului să facă preselecția candidaților. Pentru această schimbare, premierul Maia Sandu și-a asumat responsabilitatea, Partidul Socialiștilor (parteneri la guvernare) a respins schimbarea și a înaintat o moțiune de cenzură care a fost trecută marți prin Parlament, cu 63 de voturi, ale socialiștilor și Partidului Democrat.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.