Din actele postate de Reniță, reiese că a fost identificată o serie de tranzacții suspecte efectuate de „Exclusiv Media”SRL, fondator deputatul socialist Corneliu Furculiță, care la 18.02.2016 a primit în conturile bancare deschise la Victoriabank bani în valoare de 1.499.884 de euro de la compania offshore Westerby Limited, înregistrată în Bahamas, conturile căreia erau deschise în Elveția. 

Ulterior, banii primiți pe contul SRL-ului au fost extrași de Petru Burduja, și el membru PSRM, și soția lui Furculiță, Ludmila. Suma de 2.000.000 de lei a fost transmisă, de „Exclusiv Media”, societății Telesistem TV, deținătoarea Accent TV, redenumit recent în Primul Canal Moldova.

În documentul publicat de Reniță, ofițerul raportor menționează că banii primiți din offshore ar fi mers pentru campania electorală a alegerilor prezidențiale, la care, într-un final, a câștigat Igor Dodon, pe atunci lider PSRM.

„Putem concluziona că persoanele fizice și juridice enumerate supra sunt afiliate și participă într-o schemă de spălare a banilor cu o proveniență necunoscută, urmărind legalizarea banilor”, se arată în răspunsul primit de Reniță de la Procuratura Anticorupție.
Iurie Reniță, Octavian Țîcu și Lilian Carp au depus, la 23 octombrie, o sesizare la Procuratura Generală în care au cerut investigarea finanțării PSRM în campania prezidențială din 2016, deoarece există suspiciuni că au fost utilizate scheme de spălare de bani.

Jurnaliștii de investigație au scris că, înainte de prezidențialele din 2016, socialiștii s-ar fi grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie off-shore conectată la Federația Rusă și creată în Bahamas. Astfel, în țara noastră ar fi ajuns 30 de milioane de lei, în baza unor contracte de împrumut. Ulterior, banii ar fi fost donați PSRM-ului. În urma apariției acestui material, socialiștii au negat toate acuzațiile.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!