Preferințele moldovenilor la capitolul închirieri auto

În ceea ce privește segmentul de închiriere, acesta înregistrează un număr mai mare în perioada sărbătorilor, atunci când moldovenii revin în țară. Cea mai înaltă cerere este anume în timpul sărbătorilor de iarnă, iar doritorii sunt nevoiți să se adreseze din timp dacă doresc să  beneficieze de acest serviciu și să-și aleagă marca de mașină după propriile preferințe. Printre mărcile de mașini preferate se numără seria Mercedes, BMW și Volkswagen iar cel mai des, timpul mediu de închiriere este de 7-10 zile.

Prețuri și mașini de închiriat

Prețul unei mașini variază în funcție de modelul cerut de client.  Dacă o persoană optează pentru un automobil Dacia Logan, atunci aceștia sunt nevoiți să achite între 13 și 25 euro pentru o zi. Spre exemplu, compania Luxcar oferă servicii de închirierea unei Dacia Logan la un preț de 23 de euro, pe când compania Easy Car Rent un preț de 13 euro pentru aceeași marcă de automobil. În cazul în care clienții se decid pentru alte tipuri de mașini, Renault, Mercedes, Volkswagen atunci aceștia sunt nevoiți să scoată din buzunare sume cuprinse între 75 și 100 de euro pe zi. Astfel, Compania Cars4rent dă în chirie mașina BMW X5 2017 pentru 80 de euro ora, pe când Good Rent pentru aceeași marcă cere cu 10 euro mai mult. 

În cazul în care clienții închiriază o mașină pe o perioadă mai mare de 5 zile, unele companii oferă anumite reduceri. Astfel, companiile scad costul pentru o oră în funcție de marcă și timpul de închiriere. De asemenea, unele companii oferă posibilitatea clienților de a utiliza mașina și peste hotarele țării. 

Tot ce trebuie să știi pentru a închiria o mașină

Nu oricine poate să închirieze o mașină. Doritorii trebuie aibă în posesia lor documentul de identitate și permisul de conducere cu o vechime de minim 3 ani pentru a fi siguri de experiența șoferilor. Majoritatea companiilor impun o anumită vârstă minimă de 21 sau 23 de ani. De asemenea, persoanele care depășesc vârsta de 75 de ani nu pot dispune de acest serviciu.

Aceasta facilitate poate fi obținută în schimbul unui avans, iar suma de bani este returnată integral la restituirea automobilului, doar în cazul în care starea automobilului coincide cu cea de la primire. De asemenea, mașinile închiriate sunt oferite cu rezervorul plin. De aceea, cerința companiei este ca la returnarea automobilului clientul să facă plinul, ca la primire.

De asemenea, clienții trebuie să returneze automobilul la locul, data și ora indicată în contractul stabilit. Întârzierea la restituire se amendează în funcție de numărul de ore. Astfel, prima oră este axata cu 100 lei, iar următoarele trei ore cu 150 de lei. Perioada de chirie ce depășește 4 ore este considerata o zi de chirie și se taxează respectiv unei zile de chirie indicate în contract. 

Facilități și extra-opțiuni

Pe lângă serviciul propriu zis, amatorii de închirieri auto pot beneficia de diverse facilități. În funcție de compania aleasă acestea sunt incluse în prețul inițial sau contra cost. Aceștia pot opta pentru șofer personal, scaun special pentru copii, sistem de navigație, portbagaj suplimentar sau preluarea de la aeroport. În cazul optării pentru  un șofer personal, costul serviciului  este de 25 euro ora timp de 8 ore și 5 euro ora dacă timpul depășește  8 ore. În cazul în care clientul utilizează serviciul pentru o lună, acesta costa 300 de euro. În cazul scaunului pentru copii, compania Rentacar1 îl include în prețul inițial, pe când Easy Car Rent are o taxă de un euro per oră.

Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, în anul 2019 în Republica Moldova erau 975.671 de conducători auto, care dețin permise de conducere pentru diferite categorii de vehicule. Astfel, cele mai multe permise de conducere sunt emise pentru categoria B, mai exact aproape 510 mii de acte. Dintre aceștia, șoferii care dețin categoria B sunt în număr de peste 302 mii de bărbați și peste 206 de mii femei. 

*Autor: Ilinca Fiodorov, stagiară

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!