De la Dacii la S-Klasse. Unde, cum și cu cât poți arenda mașini în Capitală

De la Dacii la S-Klasse. Unde, cum și cu cât poți arenda mașini în Capitală
Foto: Pinterest.com

Închirierea unei mașini a început să devină un serviciu răspândit în Republica Moldova. Această posibilitate îți oferă șansa să te deplasezi unde ai nevoie și când vrei tu în cazul în care nu dispui de o mașină personală. Costul acestui serviciu diferă în funcție de modelul mașinii alese și perioada de închiriere, care nu poate fi mai mică de o zi.

Preferințele moldovenilor la capitolul închirieri auto

În ceea ce privește segmentul de închiriere, acesta înregistrează un număr mai mare în perioada sărbătorilor, atunci când moldovenii revin în țară. Cea mai înaltă cerere este anume în timpul sărbătorilor de iarnă, iar doritorii sunt nevoiți să se adreseze din timp dacă doresc să  beneficieze de acest serviciu și să-și aleagă marca de mașină după propriile preferințe. Printre mărcile de mașini preferate se numără seria Mercedes, BMW și Volkswagen iar cel mai des, timpul mediu de închiriere este de 7-10 zile.

Prețuri și mașini de închiriat

Prețul unei mașini variază în funcție de modelul cerut de client.  Dacă o persoană optează pentru un automobil Dacia Logan, atunci aceștia sunt nevoiți să achite între 13 și 25 euro pentru o zi. Spre exemplu, compania Luxcar oferă servicii de închirierea unei Dacia Logan la un preț de 23 de euro, pe când compania Easy Car Rent un preț de 13 euro pentru aceeași marcă de automobil. În cazul în care clienții se decid pentru alte tipuri de mașini, Renault, Mercedes, Volkswagen atunci aceștia sunt nevoiți să scoată din buzunare sume cuprinse între 75 și 100 de euro pe zi. Astfel, Compania Cars4rent dă în chirie mașina BMW X5 2017 pentru 80 de euro ora, pe când Good Rent pentru aceeași marcă cere cu 10 euro mai mult. 

În cazul în care clienții închiriază o mașină pe o perioadă mai mare de 5 zile, unele companii oferă anumite reduceri. Astfel, companiile scad costul pentru o oră în funcție de marcă și timpul de închiriere. De asemenea, unele companii oferă posibilitatea clienților de a utiliza mașina și peste hotarele țării. 

Tot ce trebuie să știi pentru a închiria o mașină

Nu oricine poate să închirieze o mașină. Doritorii trebuie aibă în posesia lor documentul de identitate și permisul de conducere cu o vechime de minim 3 ani pentru a fi siguri de experiența șoferilor. Majoritatea companiilor impun o anumită vârstă minimă de 21 sau 23 de ani. De asemenea, persoanele care depășesc vârsta de 75 de ani nu pot dispune de acest serviciu.

Aceasta facilitate poate fi obținută în schimbul unui avans, iar suma de bani este returnată integral la restituirea automobilului, doar în cazul în care starea automobilului coincide cu cea de la primire. De asemenea, mașinile închiriate sunt oferite cu rezervorul plin. De aceea, cerința companiei este ca la returnarea automobilului clientul să facă plinul, ca la primire.

De asemenea, clienții trebuie să returneze automobilul la locul, data și ora indicată în contractul stabilit. Întârzierea la restituire se amendează în funcție de numărul de ore. Astfel, prima oră este axata cu 100 lei, iar următoarele trei ore cu 150 de lei. Perioada de chirie ce depășește 4 ore este considerata o zi de chirie și se taxează respectiv unei zile de chirie indicate în contract. 

Facilități și extra-opțiuni

Pe lângă serviciul propriu zis, amatorii de închirieri auto pot beneficia de diverse facilități. În funcție de compania aleasă acestea sunt incluse în prețul inițial sau contra cost. Aceștia pot opta pentru șofer personal, scaun special pentru copii, sistem de navigație, portbagaj suplimentar sau preluarea de la aeroport. În cazul optării pentru  un șofer personal, costul serviciului  este de 25 euro ora timp de 8 ore și 5 euro ora dacă timpul depășește  8 ore. În cazul în care clientul utilizează serviciul pentru o lună, acesta costa 300 de euro. În cazul scaunului pentru copii, compania Rentacar1 îl include în prețul inițial, pe când Easy Car Rent are o taxă de un euro per oră.

Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, în anul 2019 în Republica Moldova erau 975.671 de conducători auto, care dețin permise de conducere pentru diferite categorii de vehicule. Astfel, cele mai multe permise de conducere sunt emise pentru categoria B, mai exact aproape 510 mii de acte. Dintre aceștia, șoferii care dețin categoria B sunt în număr de peste 302 mii de bărbați și peste 206 de mii femei. 

*Autor: Ilinca Fiodorov, stagiară

Vezi și aceste știri
Spitalul de Boli Infecțioase din raionul Dubăsari a fost închis

Spitalul de Boli Infecțioase din raionul Dubăsari a fost închis

Vreme caniculară în weekend. Începând de luni, temperaturile vor scădea până la 23 de grade Celsius

Vreme caniculară în weekend. Începând de luni, temperaturile vor scădea până la 23 de grade Celsius

Cei mai bogați oameni ai lumii vor avea seifuri în stâncile de la poalele Munților Alpi

Cei mai bogați oameni ai lumii vor avea seifuri în stâncile de la poalele Munților Alpi

Advertoriale
5 motive să faci un stagiu gratuit la Endava

5 motive să faci un stagiu gratuit la Endava

Un cuplu de tineri de la noi, despre cum și-au amenajat inteligent noua locuință (VIDEO)

Un cuplu de tineri de la noi, despre cum și-au amenajat inteligent noua locuință (VIDEO)

Interviu cu Igor Rosca, director „Rogob”: „Dacă vrei să-ţi ajuţi ţara, nu e numaidecât să faci politică – trebuie doar să faci ceea la ce te pricepi cel mai bine”

Interviu cu Igor Rosca, director „Rogob”: „Dacă vrei să-ţi ajuţi ţara, nu e numaidecât să faci politică – trebuie doar să faci ceea la ce te pricepi cel mai bine”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)
  Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)
 • PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Alo, angajați? Da, ne angajăm răspunderea!” Ce se întâmplă zilele astea în Parlament și de ce asta seamănă cu telefonul stricat?
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ardei umpluți cu brânză, ca la Nord – rețetă deosebită, moștenită de la bunica (Video)
 • Fără nunți până la 1 august, grădinițe închise și nu doar. Iată ce a decis guvernul
Cele mai populare
 • 1
  Italia și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru alte 12 state
 • 2
  Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”
 • 3
  Peste 30 de copii suspecți și confirmați cu COVID-19, operați în două luni: Medicii lucrează cu trei rânduri de mănuși, iar intervenția durează dublu (VIDEO)
 • 4
  Medicul Komarovskiy, despre închiderea parcurilor de distracții din Moldova: „Nu există nicio logică în decizia luată de autorități” (VIDEO)
Autentificare