„Avem un candidat plahocrat, înaintat de Dodon. Ne așteaptă un spectacol impresionant în Parlament în zilele apropiate. Să vedem cum socialiștii, care strigau căteva luni în urmă despre gaura bugetară de peste 4 mlrd. lei, moștenită de la regimul Plahotniuc, vor vota împreună cu PD pe un „tehnocrat”, care ne-a lăsat această gaură”, a comentat Slusari. 

Vicepreședintele Parlamentului din partea PPDA consideră că nu toți socialiștii l-ar vrea pe Chicu premier. 

„Azi Dodon ne-a rugat să nu ardem poduri. Nu știu cui trebuiesc poduri lăngă casa care arde și la care anume el, plin de frustrări, frică și orgoliu, a dat foc”, a conchis politicianul.

O remarcă a venit și de la colegul său din PAS, Mihai Popșoi. „Ion Chicu, după cinci luni de așteptare, devine iarăși candidat la premier. De data asta cu șanse”, a scris deputatul.

Fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, a ținut să aducă aminte de o declarație mai veche a lui Ion Chicu, în care acesta critica partenerii externi și comisarii europeni precum Dirk Schuebel sau Stefan Fule.

„Nu aveam așteptări prea mari referitor la candidatul care urmă a fi desemnat de către Igor Dodon pentru funcția de prim-ministru, însă speram, totuși, că nu va fi Chicu. Or, după declarațiile pe care le-a făcut dumnealui cu referire la oficialii europeni recent, este pur și simplu o sfidare a cooperării pe care o are țară noastră cu UE de mulți mulți ani. Să înțeleg că s-a dorit anume asta?”, s-a întrebat Stamate.


Amintim că, pe 13 noiembrie, președintele Igor Dodon l-a propus pe fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Filip, Ion Chicu, la funcția de prim-ministru. Chicu, care devenise ulterior consilierul lui Dodon, a fost caracterizat de șeful statului drept un tehnocrat, „un om care nu face parte dintr-un partid politic” și „un profesionist”. Igor Dodon a mai punctat că deputații care nu-l vor vota pe Chicu își vor asuma alegerile anticipate. 

Propunerea lui Dodon a venit la doar o zi de la demiterea Guvernului Sandu, prin moțiune de cenzură, cu voturile a 63 de deputați PD și PSRM.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!