„Echipa ei a dat în străchini, mai mult decât ea personal, dar pe ea nu o putem acuza că ea a vrut procuror de buzunar ca să se curețe de dosare penale”, a vorbit Usatîi despre Sandu, însă a pomenit că „Dodon nu putea ajunge la prezidențiale cu Guvernul Sandu”.

„Aduceți-vă aminte de video cu Plahotniuc. Dodon nu mai vrea alegerea directă a președintelui, că nu le mai câștigă niciodată. Doar cu PD împreună... Curtea Constituțională își va anula decizia din 2016 (n.r. - care permitea alegerea președintelui de către popor), că ar fi fost ilegală. Iar asta înseamnă că automat se reîntoarce alegerea președintelui de Parlament. Iar acum, fără Plahotniuc, și având un grup de deputați care vor să trăiască și ei pe lângă Dodon, o să se voteze. O să vedeți că pe urmă o să vină și o să spună că el nu poate influența Curtea Constituțională.

Astfel, potrivit lui Usatîi, Igor Dodon ar fi vrut să ajungă „președinte prin Parlament”.

„El a discutat asta personal cu Plahotniuc pe acele video (n.r. - filmate la hotelul Nobil).


Reamintim că Igor Dodon este primul președinte ales de popor, după modificarea Constituției, în 2016. Până atunci, președintele țării era ales prin votul secret a trei cincimi de deputați. Dacă nici un candidat nu întrunea numărul necesar de voturi, se organiza al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!