
Membrii EBA sunt îngrijorați că instabilitatea politică din R. Moldova poate descuraja investitorii UE
Odată cu dezechilibrarea situației politice din R. Moldova, entitățile internaționale se arată îngrijorate de impactul evenimentelor la scară internațională. În acest context, Asociația Businessului European (EBA) își exprimă îngrijorarea pentru faptul că „evoluțiile politice recente pot deteriora mediul de afaceri și de investiții și pot descuraja investitorii UE de a intra pe piața moldovenească”.
・
„Investitorii locali și străini se află în spatele creșterii și dezvoltării economice a țării, iar în caz de instabilitate politică nouă și de durată, apetitul pentru investiții poate fi redirecționat către alte piețe” se arată într-o declarație publică.
„Membrii EBA sunt interesați de continuarea reformelor inițiate, de continuarea luptei împotriva corupției, de reforma sistemului judiciar, de îndeplinirea obligațiilor pe care Republica Moldova și le-a asumat față de UE și de stabilitatea financiar-economică”, se mai indică în declarație.
Totodată, membrii Asociației Businessului își exprimă disponibilitatea de a susține în continuare eforturile R. Moldova pe calea reformelor.
Amintim că Executivul condus de Maia Sandu a fost demis în cadrul ședinței Parlamentului de marți, 12 noiembrie. Majoritatea voturilor a fost asigurată de fracțiunile PSRM și PDM. Pentru moțiune au votat 63 de deputați. P. Șor s-a abținut de la vot.În aceeași zi, Igor Dodon a invitat la consultări, pentru 13 noiembrie, toate fracțiunile parlamentare. Într-un final, fracțiunea PSRM a decis că merge pe calea formării unui Guvern tehnocrat. Într-o declarație de presă, socialiștii constată „nedorința colegilor din blocul ACUM de a menține coaliția de guvernare”, iar președintele Igor Dodon l-a propus pe fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Filip, Ion Chicu, la funcția de prim-ministru.